Bu ilacı kullananlar dikkat
Dünyanın en çok kullanılan kolesterol ilaçlarından 'Crestor'un diyabete neden olduğu ortaya çıktı.
Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay ise ilacın Türkiye prospektüsünde bu uyarının yer almadığını savundu.
Dünyanın en prestijli tıp dergilerinden Lancet'te yayınlanan araştırmaya göre dünyanın en çok kullanılan kolesterol ilaçlarından 'Crestor'un diyabete neden olduğu ortaya çıktı. 7 ülkeden 33 bağımsız araştırmacı ve akademisyenin 90 bin 410 kişi üzerinde yaptıkları bir yıl süren araştırmada, statin kullanımının diyabet riskini yüzde 9 artırdığı ortaya çıktı. VATAN'a konuşan Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay ise araştırmada statinler içerisinde en tehlikeli ilacın 'Crestor' olduğunun vurgulandığını belirterek “İngilizce prospektüsteki ciddi yan etki bilgileri Türkçeye çevrilirken çıkarılıyor” iddiasında bulundu. İşte Prof. Dr. Tulunay'ın araştırma hakkındaki değerlendirmeleri:
“9'unda diyabet gelişiyor”
“Lipit düşürücü ilaçlar grubu olan Statinler kolesterolü düşürmek için kullanılırlar. Dünyada en çok kullanılan ilaç türlerinden birisidir. Çok geniş bir kadro ile 90 bin 410 kişiyi kapsayan çalışmada statin kullanımının diyabete sebep olduğu ortaya çıktı. Araştırmaya ABD, Norveç, İngiltere, Japonya, İtalya, Hollanda ve İrlanda'daki 17 üniversite ve 7 sağlık kurumundan 33 bağımsız araştırmacıkatıldı ve sonuçları Lancet'te yayınlandı. Yapılan analizler sonucunda statin kullanımının diyabet oluşumunu yüzde 9 oranında artırıyor. Yani statin kullanan her 100 hastadan 9'unda diyabet gelişiyor. Dünyada en az 1 milyar insan statinleri kullanıyor.”
“Araştırmaya göre en tehlikeli statin, AstraZeneca'nın 'Crestor' adlı ilacı. Türkiye'de ise bu ilaç halen tıp fakültelerinin ilaç listelerinde yer alıyor.” “ABD'nin en büyük tüketici hakları kurumu bu ilaç hakkında rapor yazıp ilacın kullanılmaması için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA'ye başvurdu. Crestor'un orijinal İngilizce prospektüsünde ilacın kan şekerini yükselttiği, diyabeti artırdığı ve kan şekerinin ölçümünde kullanılan enzimi de yükselttiği açıkça ifade edilirken Türkiye'deki prospektüsünde bu bilgiler yok, saklanmış. Bu İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğu. İlaçtaki tüm yan etkilerin yer aldığı orijinal prospektüs olduğu gibi Türkçeye çevrilmeliydi.
Türkiye'de satılan kolesterol düşürücüleri
* Tarden 10 mg (Abdi İbrahim) - 26 TL
* Ator 10 mg (Sanovel) - 26 TL
* Lipitor 10 mg ( Pfizer - 25 TL
* Lopid 600 mg - Pfizer) - 15 TL
* Zocor 10 mg - MSD) - 6 TL
* Inegy 10-20 mg - (MSD) - 119 TL
* Crestor 10 mg - (AstraZeneca) - 31 TL
* Lipanthyl 267 mg - (Solvay) - 33 TL
* Lesol 40 mg - (Novartis) - 37 TL
samanyoluhaber