Bu okul, enerjisini güneşten ve rüzgardan alacak

Bu okul, enerjisini güneşten ve rüzgardan alacak

Kendi enerjisini üreten ve yenilenebilir enerji eğitimi veren ilk ‘yeşil okul’ Ankara Eryaman’da faaliyete geçiyor.

İsa Yazar'ın haberi:

Eylül ayında eğitime başlayacak olan Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde, elektrik ve ısınma için kullanılan enerji, güneş ve rüzgârdan sağlanacak. Milli Eğitim, Enerji, Çevre bakanlıkları ve TOKİ işbirliği ile hayata geçecek lisenin mezunları, ‘yenilenebilir enerji uzmanı’ olacak.Türkiye’de ilk defa güneş ve rüzgâr enerjisiyle çalışan bir okul yapılıyor. Milli Eğitim (MEB), Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TOKİ işbirliği ile Türkiye’nin kendi enerjisini üreten ve yenilenebilir enerji eğitimi veren lisesi açılıyor.

Ankara Eryaman’da önümüzdeki eylül ayında öğrencilerini ağırlayacak olan Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, komşu ülkelerdeki yenilenebilir enerji eğitmenleri için de merkez olacak. Yeşil lisede, elektrik ve ısınma için kullanılan enerji, güneş ve rüzgârdan sağlanacak. Aynı zamanda uluslararası hocaların eğitim vereceği meslek lisesinde öğrenciler, okulu bitirdiklerinde ‘yenilenebilir enerji uzmanı’ olacak.

Güneş ve rüzgâr zengini Türkiye’de yenilenebilir enerjinin ilkokulu olacak Cezeri Yeşil Lisesi’nde elektrik, ısınma gibi kullanılan tüm enerji, güneş ve rüzgârdan sağlanacak. Yeşil okul projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından destekleniyor. Okul için 17 bin 30 metrekarelik bir alan ayrıldı. Yeşil okul projesi kapsamında 100 kişilik misafirhane, kapalı spor salonu, bütünleşik bina tasarımı ve tüm yenilenebilir enerji dikkate alınarak inşa edilecek. Okul binasında, güneş enerjisinden yararlanıldığı gibi yağmur sularının yeniden sulamada kullanımı, rüzgâr enerjisiyle çalışabilir teknoloji kullanımı gibi çalışmalar yapılabilecek. Uygulamalı meslek lisesinde yenilenebilir enerji uzmanı öğrenciler yetişecek. Bina aynı zamanda içinde yenilenebilir enerji teknolojileri alanında öğrenim gören öğrenciler için eğitim aracı olacak. Diğer yandan bu alanda bölge ülkelerinin öğretmenlerinin eğitimi için ulusal ve uluslararası merkezi olarak da kullanılacak. Bütün hazırlıkları tamamlanan proje, 2013 Yılı Devlet Yatırım Programı’nda yer aldı.

Okulun isim babası, makine mucidi CEZERİ

Türkiye’nin ilk yeşil okuluna adı verilen Cezeri, 12. yüzyılda yaşamış, otomasyon sistemlerinin kurucusu kabul edilmiştir. Pek çok makine ustasına ve mucide önder olmuştur. Tam adı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cezerî’dir. Doğduğu beldenin adını almıştır. Sibernetik alanın en büyük dâhisidir.  Halen kullanılmakta olan ve aşılmamış onlarca buluşa imza atmıştır. Dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik ve robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilim adamı kabul edilir.

Zaman