Bugün gazetesinden Risale-i Nur'u doğru anlama önerileri

Bugün gazetesinden Risale-i Nur'u doğru anlama önerileri

Demirel, Risale-i Nur'u okuma metodunu anlattı

Risale Haber-Haber Merkezi

Bugün gazetesi yazarı Ali Demirel, Risale-i Nur'u okuma metodunu anlattı. "Risale-i Nur'u tanıyanların en büyük arzusu, bu muhteşem ilimler hazinesini verimli okumak ve doğru anlayabilmektir. Bunun için önemli olan bizi hedefimize götürebilecek bir metot tayin etmemiz" diyen Demirel, bunları madde madde yazdı.

Risale-i Nur'un, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin kaleminden, içinde yaşadığımız asrın hastalıklarına Kur'an eczanesinden ilaçlar sunan bir eser olduğunu belirten Demirel'in önerisi şöyle:

1. Öncelikle Risale-i Nur'dan kitap seçimi önemlidir. Bu sebeple ilk defa okumaya başlayanların Sözler ve Âsâ-yı Mûsâ'dan başlaması faydalı olacaktır. Çünkü bu iki eser, yeni başlayanlar için daha akıcı ve kolay anlaşılır mahiyettedir.

2. Âsâ-yı Mûsâ'dan başladığınızı düşünürsek, ilk kitabı lügatsiz okumanız daha iyi olacaktır. Çünkü lügate bakmak zaman kaybettirir ve bu yüzden canınız sıkılabilir. İlk kitap size üsluba alışmanızı sağlayacaktır. Ayrıca zihninizde bazı kavramlar oluşur. İlaveten bazı kelimelerin de hemen bir sonraki kelimede eşanlamlısı veya daha kuvvetli veya zayıf manası verildiğini fark edeceksiniz.

Sözlüklü mü sözlüksüz mü?

3. İkinci kitapta veya Sözler'den başladıysanız yarısından itibaren sözlük kullanarak okumanızda fayda var. Fakat her kelimeye bakmanız gerekmez. Eğer cümleden bir şeyler anlayabiliyorsanız sözlükle zaman kaybetmeyin. Sözlükle tam olarak çalışma birkaç kitaptan sonra olursa daha iyi olur.

4. İkinci kitabı bitirdikten sonra Tarihçe-i Hayat okunabilir. Bu eser, diğer kitaplardaki bazı kavramların ve ifadelerin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.

5. Bundan sonra mutlaka Lahikalar'dan birisi okunmalıdır. Lahikalar'da sıralamanın, Barla, Kastamonu ve Emirdağ lahikaları şeklinde olması faydalı olacaktır. Lahikalar tek olarak okunabileceği gibi, mesela Mektubat'ı ya da Lem'alar'ı okurken her gün bir ya da iki mektup okumak şeklinde de olabilir.

6. Mektubat, Lem'alar, Mesnevi-i Nuriye, Şualar, Lahikalar ve Sikke-i Tasdik-i Gaybi bittikten sonra Hutbe-i Şamiye ve Sünuhat gibi kitaplar okunmalıdır. En son olarak da büyük bir ilmî gayreti gerektiren İşaratü'l-İcaz ve Muhakemat adlı eserler okunmalıdır. Bütün kitapları bitirdikten sonra tekrar baştan başlanmalıdır.

Düzenli okumayı ihmal etmemeli

8. Günlük hayatınızda karşılaştığınız hadiseler ile okuduğunuz konular arasında ilgi kurmaya çalışın. İlk önce bağlantı kurmak zor gibi gözükse de sonradan kitap ile pek çok konunun ve hadisenin arasında açık ilişkinin olduğu fark edeceksiniz.

9. Arkadaşlarımızla ve ailemizle günlük sohbetlerimizde, Risale-i Nur'dan bazı konular mutlaka olmalıdır. Dostlarımızla ve arkadaşlarımızla karşılaştığımızda bir önceki gün okuduğumuz bazı konuları açıp onlara anlatalım. O konuyu bizden iyi biliyor olsalar bile önemli değil. Kalpleri zevkle dinleyecektir. (Katkıları için www.nursite.net'e teşekkür ederiz.)

Bu maddeleri çoğaltmak elbette mümkün. Ama hepsinden önemli olan sağlam bir irade. İradelerimizdeki potansiyel kuvveti harekete geçirerek bu iman derslerini anlayarak okumaya ne dersiniz?

SÖZÜN ÖZÜ

1. Risale-i Nur, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin yazdığı bir Kur'an tefsiridir.

2. Eserlerde her insanın zihnini meşgul eden "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum" sorularına doyurucu açıklamalar getiriliyor.

3. İmanî mevzularda fen ve felsefe adına ortaya konulan şüphe ve sorular ikna edici bir üslûpla cevaplandırılıyor.