Büyük göktaşı Dünya'yı hayli yakın bir mesafeyle teğet geçti

Büyük göktaşı Dünya'yı hayli yakın bir mesafeyle teğet geçti

Astronomların "2009 BH2" adını verdiği göktaşı

NASA, bugün Türkiye saatiyle 17.30 civarında bir göktaşının Dünya'ya yakın bir geçiş yapacağını duyurdu. 200 metre çapındaki bu göktaşına '2009 BH2' ismi verilmiş. Göktaşının büyüklüğününse Londra'nın ünlü saat kulesi Big Ben'in iki katı olduğu söyleniyor.

Yakın geçiş sırasında göktaşının Dünya'ya olan uzaklığının 4,5 milyon kilometre olacağı hesaplanıyor. Dünyadan bakınca bu uzaklık çok gelebilir ancak astronomik ölçülere göre bu hayli 'yakın' bir mesafe sayılıyor.

Başka bir göktaşı daha 'teğet geçecek'

2009 BH2 bugün Dünya'mıza "teğet geçecek" tek göktaşı değil. Türkiye saatiyle 15.30 civarında daha küçük bir gök cismi de Dünya'nın yakınından geçecek.

Geçtiğimiz ay NASA, gezegenimize çarpma ihtimali olan bir göktaşını izlemeye aldığını açıklamıştı. Göktaşı Dünya’ya çarparsa bir nükleer bombanın etkisine denk kuvvette bir yıkım yaratabilir. 

Olasılık düşük ama imkânsız değil

Göktaşının gelecek 100 yıllık süreçte gezegenimize çarpma olasılığı yüzde 5,3 olarak açıklanırken 2010 RF adı verilen gök cismi, NASA’nın Dünya Yakını Nesne Çalışmaları Merkezi (Center for Near Earth Object Studies -CNEOS) tarafından izleniyor. 

CNOES, Sentry (Gözcü) adlı bir sisteme ev sahipliği yapıyor. Bu sistem otomatik olarak asteroidleri izliyor ve olası çarpışma ihtimallerini hesaplıyor. Sistemin incelediği asteroidler, gelecek 100 yıllık dönem için değerlendiriliyor.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.