Çalma davranışında bulunan çocuğa nasıl yaklaşılmalı?
Çalma davranışını gösteren öğrenciler incelendiğinde bu tür öğrencilerin benzer nedenlerle bu yola başvurdukları gözlenmektedir
Osman Algın'ın haberi...
Çocuğun kendine ait olmayan bir eşyayı izinsiz olarak almasına çalma davranışı diyoruz. Daha çok okulda çocuklarının eşyalarının birer birer kaybolduğunu iddia eden veliler, öğretmen ve okul idaresine öğrenciler tarafından gelen şikâyetler sonucu bu olaylar ortaya çıkar. Çalma davranışını gösteren öğrenciler incelendiğinde bu tür öğrencilerin benzer nedenlerle bu yola başvurdukları gözlenmektedir.
Aşırı disiplinli, sürekli çocuğunu başkalarıyla kıyaslayan, paraya aşırı düşkün-cimri, çocuğun maddî ihtiyaçlarını karşılamayan ailelerin çocuklarında çalma davranışı daha fazla gözlenmektedir. Ayrıca kendini değersiz hisseden, özgüven sorunu yaşayan, yeni kardeşi olan ve kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklarda çalma davranışı görülebilmektedir. Bu durumlarda amaç çocuğun ilgiyi kendisine çekmesi veya kızgınlığını bu şekilde gidermesidir. Bunun yanında bazen çocuklar izledikleri çizgi film ve dizi kahramanlarıyla özdeşim kurup bu tür davranışlarda bulunabilmektedirler.
Niçin ortaya çıkıyor?
Çocuğa yeterli harçlık verilmiyor, ihtiyaçları karşılanmıyor olabilir.
Çocukta mülkiyet duygusu gelişmemiş, yanlış yönlendirilmiş olabilir.
Sürekli başkalarıyla kıyaslanan çocuk, başarılı arkadaşlarından intikam almak için, ya da bir arkadaş grubunun içine girmek için yapıyor olabilir.
Büyüklerinin hırsızlığı normal gören sözlerinden etkilenmiş olabilir. *Özel Bakırköy Fatih İ.Ö.O. Psikolojik Danışmanı
Nasıl tavır alınmalı?
Çocuğa dürüstlük ve başkasının malına saygılı olmanın önemi anlatılmalıdır.
Ona ihtiyaçlarını karşılayacak ölçüde harçlık verilmeli, böylelikle başka yollara tevessül etmesi engellenmelidir.
Çocuğun kendine ait eşyaları olmalı, yoksun bırakılmamalıdır.
Çocuğun rahatlıkla ulaşabileceği, görebileceği yerlerde para vb. şeyler bırakılmamalıdır.
Çocuk eğer başkasının eşyasını izinsiz olarak almışsa fiziksel cezalara başvurmayın. Aldığı eşyayı özür dileyerek geri vermesini sağlayın.
Çalma davranışını önemsememek görmezden gelmek, bu davranışın daha da pekişmesine yol açabilir.
Zaman