Cami cami hadis dersleri
Peygamberimiz'in (sas) nurlu sözlerine duyulan ihtiyaç arttıkça camilerdeki hadis dersleri de artıyor
Sevinç Özaslan'ın haberi:
İstanbul'daki birçok camide artık bu dersler var. Emin Saraç'ın (80), 1955'ten beri Fatih Camii'nde yaptığı ders en eskisi. 12 yıldır devam eden Fenerbahçe Camii Hadis-i Şerif Sohbetleri de semt sakinlerinin ilgi odağında.
Şehirde yaşayan mütedeyyin insanlar, hiç olmazsa hafta sonları sabah namazını cemaatle kılmak için arkadaşlarıyla ya da ailece toplanıp yola düşüyor. Eyüp Sultan'dan Fatih Camii'ne, Beyazıt'tan Süleymaniye'ye, Yu-şa Tepesi'nden Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri Camii'ne uzanan bir sabah namazı rotası oluştu son yıllarda. Günün o en güzel vaktine ev sahipliği yapan bu camilere sessiz sedasız Fenerbahçe Camii de eklenmiş.
Fener Kalamış Caddesi'ndeki caminin yapılış tarihi, diğerlerine göre çok yeni. 1980'li yıllarda inşasına başlanmış, 1995'te de ibadete açılmış. Bu rotaya girmesinin nedeni 12 yıl önce başlatılan hadis dersleri. İlk önceleri iki üç kişinin katıldığı derslere gelenlerin sayısı artınca 'burada ne oluyor' diye semt sakinlerinin de dikkatini çekmiş. Binler değil belki bu rakam ama cami imamı Fatih Akman'a göre, cemaati bir saftan öteye geçmeyen camisi için 100-200 kişinin kapısına gelmesi önemli.
Pazar günleri sabah namazından sonra ilçe vaizi Hüseyin Yağmur tarafından yapılan "Hadis-i Şerif Sohbetleri" Peygamberimiz'in (sas) nurlu sözlerine duyulan ihtiyacı göstermiş olacak ki, katılımcılar günbegün artmış. İmam Nevevi'nin "Riyazü's-Salihin" isimli eseri bu zaman zarfında okunmuş, halen Kütüb-i Sitte'den derleme hadisleri ihtiva eden "Et-Tac" isimli eser üzerinden dersler yapılıyor.
Fatih Akman, sabah namazını kıldırdıktan sonra cami cemaati tarafından okunan "hatm-i şerif"lerin duasını yapıyor ve akabinde 45 dakika devam eden derse geçiliyor. İşrak vaktini bulan ders sonrası isteyen işrak namazı kılıyor. Bu sırada Akman ve birkaç arkadaşı caminin alt katındaki salonda kahvaltı masalarını hazırlıyor. Fenerbahçe Camii'nin başlattığı kahvaltılı sabah namazı organizasyonu, yavaş yavaş semt sakinleri tarafından da benimsenmiş. Kızıltoprak'ta oturan Hidayet Teyze 9 yıldır her pazar camide. Namazdan sonra kadınlar için ayrılan bölümde hem sohbet dinliyor hem de kahvaltısını yapıyor. İçerenköy'de oturan oğlunu ziyarete gelen Gebzeli Ayşe Teyze, geçen haftanın misafirleri arasındaydı.
Peynir, zeytin, salatalık, domatesten oluşan mütevazı kahvaltının masrafını her hafta cami cemaatinden bir gönüllü karşılıyor. Herkes karnını doyurup yavaş yavaş çaylarını yudumlarken yemek duasını yapan Fatih hoca, o haftanın konuğunu takdim ediyor. Bu konuk illa dini kimliği olan bir isim olmak zorunda değil. Gündeme ve toplumun ihtiyacına göre alanında uzman herkesi ağırlıyorlar. Şair, yazar, düşünür, işadamı, müzisyen vs. Mesela bu pazar Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü konuk.
Hafize Özal'ın emeği var
Fenerbahçe semtine cami yaptırma düşüncesi ortaya çıktığında ilk önce yer sorunu olmuş. Akman, caminin bulunduğu arsada daha önce bir papazın ikamet ettiğini söylüyor. O vefat ettikten sonra vârisi çıkmayınca arsa devlet hazinesine intikal etmiş. O dönemde Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal'ın annesi Hafize Özal'ın çabalarıyla buraya cami yapılmasına karar verilmiş. Öğretmen emeklisi olan Hazife Hanım'ın maaşını bu işe tahsis ettiği söyleniyor. Sadece tarihi camilerde değil, diğer camilerde de bu tür organizasyonlar artıyor ve cami ile mahalle arasında daha samimi bir ilişki kuruluyor. Fatih Akman, yeni bir organizasyona daha başlamış. Mahallesinin bakkalı, kasabı, kafe sahibi, tekstilcisi, emeklisi, genciyle cuma namazından sonra cuma yemeğine çıkıyorlar.
Bu dersler her asırda önemliydi günümüzde daha önemli!
Prof. Dr. Yakup Çiçek/marmara ÜN. İlahiyat FAk.: "Beşiktaş Sinanpaşa Camii'nde verdiğim hadis derslerine ilgi noktasında şunu gördüm: Şu veya bu vesileyle derse gelenler, dinledikten sonra tekrar geldi ve belli sayıda bir grup oluştu. İslam tarihi boyunca çok defa camilerde veya benzeri yerlerde hadis ilminin neşredilmesi için tercih edilen Mişkatül Mesabih adlı eserin şerhlerinden birini takip ederek bu dersleri yapıyorum. Önce iman konularını işledim. Şu anda kaderle ilgili hadis-i şerifleri okuyorum. Merak edilen soruları da cevaplıyorum. Hadis ve Kur'an kaynaklı İslami bilgileri, hizmet düşüncesiyle insanlara ulaştırmanın önemli bir görev olduğunu düşünüyorum. Bu her asırda önemliydi ama günümüzde daha önemli."
Hadis dersleri yapılan bazı camiler
Ömrünü Fatih Camii'nde yürüttüğü derslerle geçiren Emin Saraç, 1955'ten beri hadis derslerine devam ediyor. 80 yaşındaki Emin hocayı öğle namazından önce dinleyebilirsiniz.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Yaşar Kandemir pazar günleri öğle namazında önce Eyüp Sultan Camii'nde 'Şifa-i Şerif' adıyla Peygamberimiz'i tanıtan hadis ve bilgileri aktarıyor. Namazdan 40 dakika önce başlayan dersler 7 yıldır devam ediyor.
Yine Eyüp Camii'nde pazar günü ikindi namazından önce Üsküdar vaizi Dr. Mehmet Efendioğlu, Eyyûb el-Ensari Hazretleri'nin Peygam-berimiz'den rivayet ettiği hadisleri okuyor. Ders, namazdan yarım saat önce başlıyor.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, Göztepe'deki Gözcübaba Camii'nde, her pazar günü hadis dersi yapıyor.
Beşiktaş'taki Sinanpaşa Camii'nde her cumartesi öğle namazından önce Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tefsir hocası Prof. Dr. Yakup Çiçek'in derslerine katılabilirsiniz.
Prof. Dr. Cevat Akşit, pazar günleri ikindi namazından sonra Süleymaniye Camii'nde hadis ve Hanefi fıkhı üzerine dersler veriyor.
Kadıköy'deki Hasanpaşa Ca-mii'nde de cumartesi sabah namazından sonra kahvaltı ve sohbet yapılıyor. Ayrıca istediğiniz her saatte Kur'an-ı Kerim okutuluyor.
Hırka-i Şerif Camii'nde öğle namazından önce saat 10.00'da kadınlar için görevli vaize tarafından hadis dersi yapılıyor. Cumartesi günleri ikindi namazından sonra Murat Usta Kurt hadis dersi veriyor. Cami imamı Mustafa Uyar da her akşam yatsı namazından önce ilmihal dersleri veriyordu ancak rahatsızlığı nedeniyle 3 ay bu dersler ertelendi.
Yuşa Aleyhisselam Camii'nde, her pazartesi öğle ve ikindi namazından önce hadis dersi, çarşamba öğle namazından önce siyer, perşembe öğle namazından önce ise ilmihal dersleri veriliyor.
Zaman