Çare ararken sağlığınızdan olmayın
Sanayi Bakanı Ergün'den önemli uyarı
Cahit Saraçoğlu'nun haberi:
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tüketicileri 'gıda takviye' ilaçları konusunda uyardı. Ergün, içeriğinde bitkisel bileşenler bulunan ve 'gıda takviyesi' adı altında ithal edilen ya da yurtiçinde üretilerek satışa sunulan zayıflama ve kanser, kolesterol, şeker, tansiyon, sedef, egzama, kalp, karaciğer, üriner sistem rahatsızlıkları gibi hastalıkları önleyebileceği veya tedavi edebileceği yönünde etkilere sahip olduğu iddia edilen ürünlere ve bunlarla ilgili reklamlara itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.
BAKANLIK İZNİNE TÂBİ
Bu tip ürünlerin gıda ürünü olmaları nedeniyle piyasaya sunulmalarında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üretim ve ithalat iznine tâbi olduğunu söyleyen Ergün, bu tip ürünlerin bir kısmının ise bakanlıktan gerekli izni almamış olabildiğine de dikkat çekti.
Sanayi Bakanı Ergün, yanıltıcı ifade ve reklamların 5179 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun ve ilgili mevzuatta; 'gıda ürünlerinin benzerlerinden üstün olduğu ve bu ürünlerin çeşitli hastalıkları önleyebileceği ya da tedavi edebileceği' yönünde bildirim veya imada bulunmayı yasaklayıcı hükümlere aykırılık teşkil ettiğini kaydetti.
BİLİMSEL OLMAYABİLİR
Ergün, yürürlükteki Gıda Mevzuatı'na ait hükümlere göre, gıda takviyesi niteliğindeki ürünün, tıp literatüründe hastalık kabul edilen, hekim kontrolünde tedavisi gereken rahatsızlıkları önlemesi ve bu ürünlere ait reklamlarda, gerçekte tedavi edici özelliklere sahip olsa dahi hastalık önleyici ya da tedavi edici iddialarda bulunabilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Ergün, "Reklam Kurulu'nun incelemelerinde, anılan reklamlardaki iddiaların çoğunca bilimsel olarak ispatlanamadığı tespit edilmekte. Bunlarla ilgili yayınlanan ve herhangi hastalığı önlediği iddiaları içeren reklam ve ilana itibar edilmemesi, tüketicilerin ekonomik çıkarları ve kamu sağlığı açısından önem taşıyor" değerlendirmesi yaptı.
'ONAYLI' İFADESİNE DİKKAT
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ayrıca, bahsi geçen ürünlerin tanıtımlarında, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Onaylı" gibi ifadelerin de dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu tür ifadelerin yalnızca üretim ya da ithalat izni işlemlerine ilişkin olduğunu vurgulayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Söz konusu ürünlerin, bahsedilen etkileri göstereceğine ilişkin bir onay teşkil etmediğinin bilinmesi gerekmektedir" dedi.
2009'da gıda sektörüne 462 bin TL ceza kesildi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ergün, tanıtımlarda 'İlaç Değildir' ya da 'Doktorunuza Danışınız' türü ek uyarıların yapılmasının da mevzuata aykırılığı gidermeyeceğinin bilinmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 2009 yılında Reklam Kurulu 866 dosyayı karara bağladı. Bu dosyaların 65 adeti gıda sektörüne ait olurken, 62 tanesi ilgili mevzuata aykırı bulundu. Bunlardan 56 adeti hakkında durdurma cezası, 6 adeti hakkında ise idari para ve durdurma cezası uygulandı. Böylece gıda sektöründe uygulanan toplam idari para cezası tutarı 461 bin 919 TL'yi buldu. 2010 yılında ilk dört ayında ise Reklam Kurulu'na yapılan 972 adet başvurunun 85 adeti gıda sektöründe yayınlanan reklamlara ilişkin oldu. Sektörde yapılan başvurular da ağırlıklı olarak gıda takviyesi reklamlarından oluştu.
Yeni Şafak