Çin işkencesi Uygurlu Niyazi dedeyi ölüme götürdü
Sürgündeki bir Uygurlu, Çin polisi tarafından kaçırılan ve üç yıldan uzun bir süre önce toplama kampına götürülen emekli bir Uygurlu memurun geçen yılın sonunda öldüğünü doğruladı
78 yaşındaki Niyaz Nasır, Çin hükümeti tarafından zorla tutulan ve zulme uğrayan milyonlarca Doğu Türkistanlı'dan sadece biriydi. ABD hükümetinin desteklediği Radio Free Asia’da yer alan bir habere göre, güvenlik nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen sürgündeki bir Uygurlu, Doğu Türkistan’ın Kaşgar vilayetindeki Tokkuzak ilçesinde bir devlet gıda bürosunda çalışan Nasır’ın geçen yılın sonunda öldüğünü, cenazesinin Çinli yetkililer tarafından derhal defnedilmesi emriyle ailesine teslim edildiğini söyledi.
Nasır’ın ölümüyle ilgili Çinli yetkililerden herhangi bir açıklama yapılmazken, toplama kampına götürülme nedeni de hala belirsizliğini koruyor.
RFA’daki habere göre, daha önce Niyaz Nasır’ın Çin Komünist Partisi üyesi ve aynı zamanda memurlarından olan üç çocuğu, 2018’in sonlarında yaptıkları sanal görüşmede babalarının Tokkuzak’ın Opal kazasında bulunan kamptaki zayıf ve kırılgan görüntüsünden sonra kefaletle serbest bırakılmasını talep etmişti.
Ancak güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, bu talebin Niyaz’ın sağlığının iyi durumda olduğu ve “diğerlerinden daha iyi şartlar altında kaldığı” bilgisi verilerek yetkililer tarafından reddedildiğini öne sürdü.
Tokkuzak’taki ilçe yargı bürosundan bir yetkili, Nasır’ın ölümüyle ilgili herhangi bir rapor duymadığını ve bürodakilerin kamplardaki ölümlerle ilgili rutin olarak bilgilendirmediklerini söylerken, çocuklarının kefaletle serbest bırakılması talebinin de kendisine ulaşmadığını bildirdi.
RFA’ya konuşan Tokkuzak’ın Bulaksu köyünde güvenlik müdürü, Nasır ve çocuklarının aynı köyde Hamlet No 6’da kaldığını, Nasır’ın 2018’de tutuklandığını ve kampta öldüğünü söyledi. İlçe gıda bürosunda çalıştığını söyleyen kaynak, devlet memuru olan Nasır’ın “geçen yılın sonunda öldüğünü” bildirdi.
Nasır’ın çocuklarıyla da ilgili konuşan güvenlik müdürü, Abdülnasır, Abdülahad ve Amangül ismindeki çocukların ilçe gıda bürosu, Çin Tarım Bankası ve Ticaret ve Sanayi İdaresi’nde çalıştığını söyledi.
Karar
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.