Çocuğunuz depresyonda olabilir
Uzmanlar ebeveynleri uyarıyor: Eğer çocuğunuz içine kapanıyor ya da sürekli huzursuzsa 'Büyük sıkıntı var' demektir.
Depresyon, büyüklere özgü bir hastalık olarak düşünülür her zaman. Fakat işin aslı öyle değil. Depresyon her yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da görülüyor. Çocuklarda, özellikle çok küçük yaşlarda rastlanan depresyon, çocukluktan ergenliğe geçişte daha da artıyor. Central Hospital'dan Uzman Psikolog Aycan Bulut uyarıyor: "Çocukluk dönemindeki depresyon intihara neden olabilir. Anne babalar çocuklarını bu dönemde iyi takip etmeli."
BAŞARISIZ ÇOCUK RİSK ALTINDA
Ailenin, çocuğun depresyona girmesinde büyük etkisi olduğunu belirten Uzman Psikolog Aycan Bulut, aile içi çatışmaların, özellikle de okuldaki başarısızlığın çocuklardaki depresyon riskini artırdığını belirtiyor ve ekliyor: "Aile içi çatışmalar, çocuk ve ergenlerde depresyon riskini arttıran etkenlerin başında geliyor. Çözüm zorlaştıkça depresyon artıyor. Anne ya da babası depresyonda olan çocuklar, diğerlerine göre daha fazla risk altında.'
BU BEBEK NEDEN DEPRESİF?
Çocukların bebeklikten itibaren her yaşta depresyona girebildiğini ifade eden Uzman Psk. Aycan Bulut, bebeklerde hastalığın belirtilerinin farklı olduğunu söylüyor ve bebeklik dönemindeki depresyonun önemine vurgu yapıyor: "Okul öncesi dönemde ilgisizlik, uykusuzluk ve kilo kaybı belirgindir. Bebeklik depresyonu ise farklıdır. Özellikle anneden ayrı kalma sonrası ortaya çıkan huzursuzluk, ağlamayı takiben beslenme bozukluğu, mide bağırsak sisteminde sorunlar ve son olarak içe kapanmaya varan bir sorun şeklinde ortaya çıkıyor. Bu durumda bebek çevre ile ilişkiyi tamamen keser. Duruşu, bakışı dikkat çekicidir. Anne kısa sürede geri dönerse, bebek düzelir. Yoksa kalıcı olur. Bebekken yetiştirme yurtlarına bırakılan çocuklarda depresyona sık rastlanır."
Okul çağındaki çocuklarda depresyon belirtilerinin farklı olduğunu ifade eden Uzm. Psk. Aycan Bulut, bu dönemde çocukların iletişim kurarak ya da içe kapanarak depresyon belirtisi gösterdiğini söylüyor: "Aile, çocuğunu iyi bir şekilde gözlemlediği takdirde çocuğun azalan sosyal aktivitesi, huzursuz davranışları ve benzer belirtileri çocuğun depresyonda olduğunu gösterir. Depresyondaki çocukların kimisi ailesiyle iletişim halinde olur, üzüntü hissini, kendine zarar verme düşüncelerini, uyku bozukluklarını onlara anlatır. Kimi çocuklar ise hiçbir şekilde iletişim kurmaz, içine kapanır."
ERGENLİKTE DURUM NEDİR?
Ergenlik dönemindeki depresyon başlangıcının erişkin depresyonuna benzediğini ifade eden Uzm. Psk. Bulut, "Bu dönemde uyuşturucu ve alkol kullanımı sıklıkla depresyona eşlik eder. Erişkin depresyonu için gerekli bazı tanı ölçütleri, çocuklar için de geçerlidir. Depresyonda olan kişinin dış görünümü değişim gösterir. Dışarıdan mutsuz, bakımsız, durgun, tedirgin hali dikkat çeker. Kişinin sosyal ilişkileri bozulur, konuşmaları yavaşlar. Hatta ağır durumlarda hiç konuşmazlar. Sık ağlama, özellikle sabahları yoğun olan kaygı, isteksizlik, zevk alamama, yakınlarına ilgisinde azalma ve bazen de çabuk öfkelenme durumu görülür. Unutkanlıktan yakınma çok sıktır ve unutkanlık, insanları en çok rahatsız eden bulgudur' şeklinde görüş verdi.
Yeni Şafak