Çocuğunuz okulda zorbalık kurbanı mı?
Çocuğunuz okuldan soğuyor, derslerinde başarısız oluyor, sık sık hastalanıyor, giderek içe kapanıyor, yazı, resim ve oyunda şiddet içeren öğelere yer veriyor. Dikkat edin!
İbrahim Altay'ın haberi:
Çocuğunuz okulda akran zorbalığına maruz kalıyor ama size anlatmıyorsa bunu nasıl anlarsınız? Akran zorbalığının elektronik versiyonu olan 'siber zorbalık' nedir ve ne kadar yaygın? Zorbalığın, gençlik enerjisinin yanlış yönlendirilmesiyle nasıl bir ilişkisi var?
Konunun uzmanlarından ailelere önemli uyarılar:
İki haftadır 'akran zorbalığı' konusunun farklı boyutlarına değiniyoruz. Konuyla ilgili ilk yazımızda akran zorbalığının ne anlama geldiğini ve türlerini anlatmıştık. Geçtiğimiz hafta yayımlanan ikinci yazımızda ise Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK desteğinde gerçekleştirdikleri alan araştırmasına dayanarak, 'akran zorbalığı'nın aslında ne kadar yaygın bir sorun olduğunu açıkladık. Her iki yazımıza da çok olumlu tepkiler geldi.
Konuyla ilgilenen uzman eğitimci ve psikologlar bizi arayarak tebrik ve teşekkür ettiler. Veliler ve geçmişte zorbalığa maruz kalan öğrenciler telefonla ya da e-posta göndererek sorunlarını bizimle paylaştılar. Yazılarımız bu konuda oluşmakta olan bilince katkı yaptı. Hatta öyle anlıyoruz ki bazı velilerin sorunu ilk kez fark etmesine ve tedbir almaya çalışmasına neden oldu. Bu velilerden bazıları bize ulaştı. Ama yine ortaya çıktı ki gerek öğrenciler, gerekse veliler, oyun ve şaka ile zorbalık arasındaki ayrımın pek farkında değiller.
Şiddet uygulayan ya da şiddete maruz kalan öğrencilerde görülen belirtilerin neler olduğu konusunda bilgisizler ve dolayısıyla
Okuldan soğuma: Araştırmalar zorbalığa uğrayan öğrencilerin bu zorbalığın gerçekleştiği mekan olan okulu sevmeme, okula gitmek istememe hatta okuldan kaçmak isteme davranışları sergilemeye başladıklarını ortaya koymuş. Kurbanlar için okul, kendilerini güvende hissetmedikleri bir ortam haline geliyor ve kendilerine uygulanan şiddetle özdeşleşiyor. Çocuğunuz okula gitmek istemiyor ve okuldan kaçıyorsa, okulda yaşadıklarıyla daha yakından ilgilenmenizde yarar var.
Derslerde başarısızlık: 1992 yılında yapılan bir araştırma, zorbalığa uğrayan öğrencilerin yüzde 90'ının ders notlarının düştüğünü ortaya koymuş. Zorbalık kurbanlarının öğrenmeye duydukları isteğin zaman içerisinde azaldığı gözlemlenmiş. Bunun yanı sıra kurbanlar, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı problemi yaşıyor. Çocuklarınızın notlarında nedenini anlayamadığınız düşüşler yaşanıyor ve daha önce başarılı oldukları konularda bile başarısız oluyorlarsa bir zorbalık problemiyle karşı karşıya olma ihtimaliniz var demektir.
Sık sık hastalanma: Çok sağlıklı bir çocuğunuz vardı ama okula gitmeye başladıktan sonra sık sık hastalanmaya başladı. Hastalık oranındaki bu artışın bir nedeni de maruz kaldıkları akran zorbalığı olabilir. Araştırmalar, zorbalığın yol açtığı hastalıkların kimi zaman psikolojik düzeyde kalmayıp kişinin dış görünüşünde ve bünyesinde kalıcı hasarlara yol açabilecek sorunlara dönüştüğünü gösteriyor. Bunu erkenden farkedip önlem almak öncelikle ailelerin görevi.
Sosyal çekilme: Büyüme ve ergenlik döneminde dışlanan ve reddedilen bireyler acı çeker ve bu acı nedeniyle içe kapanma davranışı sergiler. Çocuğunuzun, kendisine gösterdiğiniz bütün ilgiye rağmen geri çekildiğini ve kendisini yalnızlaştırdığını gözlemliyorsanız dikkatli olmanız gerekir.
Şiddetin dışa vurumu: Şiddetle dolu bir ortamda bulunan ve bu şiddetten payına düşeni alan çocukların çalışma ve oyunlarında farklılaşmalar yaşanır. Bu tür çocuklar yazdıkları yazı ve çizdikleri resimlerde şiddet içeren öğelere daha sık yer vermeye başlar. Benzeri biçimde bu, şiddet oyunlarına da yansımaktadır. Pek çok çocukta görülen arabaları çarpıştırma, oyuncak bebeklere zarar verme gibi masumane olduğu düşünülen davranışlar aslında maruz kalınan bir zorbalığın göstergesi olabilir.
Haber7