Çocuğunuzun beslenme çantasında neler olmalı?

Çocuğunuzun beslenme çantasında neler olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması gerektiğini belirterek, ebeveynlerin çocuklarının beslenme çantası için dikkatli bir alışveriş yapmasını önerdi.

Yüz binlerce öğrenci bugün çalan zille ikinci eğitim-öğretim dönemine "merhaba" derken, uzmanlar günün büyük bir bölümünü okulda geçirecek olan öğrencilerin derslerinde başarılı olabilmeleri için aldıkları gıdanın öneminin büyük olduğuna dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, hem bedensel hem de zihinsel enerji için dengeli, sağlıklı bir beslenme planı yapılması gerektiğini söyledi. Kahvaltının günün en önemli besini olduğunu vurgulayan Şenses, sağlıklı beslenme alışkanlığının küçük yaşta aileler tarafından kazandırılması gerektiğine bildirerek, "Çocukların sağlıklı olarak büyümesinde yeterli ve dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Anneler çocukları okula giderken beslenme çantalarına sağlıklı ara öğünler koyarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve bilincinin oluşması konusunda çocuklarına örnek olmalıdırlar" dedi.

Şenses, çocukların beslenme çantasında bulundurulabilecek alternatif yiyecekler hakkında şu bilgileri verdi:

"Taze meyveler: Günlük vitamin mineral ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur.

Kuru meyveler (kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir vb.): Hem günlük enerji ihtiyacını karşılar, hem de kan yapıcı özelliği nedeniyle sağlıklı gıdalar arasında yer alırlar.

Fındık, badem, ceviz: Omega açısından zengin olan mineral deposu bu yiyecekler aynı zamanda yüksek enerjiye de sahiptirler.

Taze sıkılmış meyve suları veya katkısız meyve suları: Taze meyvelerin tercih edilmesini istemekle beraber alternatif olarak kullanabileceğimiz enerji, vitamin ve mineral ihtiyacımızın karşılanmasını sağlarlar.

Süt veya ayran: Özellikle protein ve kalsiyum içerikleri nedeniyle çocukların büyümelerinde vazgeçilmez bir yere sahipler.

Ev yapımı börekler veya kekler: Ev yapımı peynirli veya ıspanaklı börek veya ince bir dilim kuru meyve, ceviz, fındıkla zenginleştirilmiş kek, günlük enerji ihtiyacının bir kısmını karşılamasına yardımcı olacak.

Sağlıklı sandviçler: Ton balığı, beyaz peynir veya kaşar peyniriyle hazırlanmış içerisine domates, tatlı biber, marul, salatalık eklenmiş sandviçler yine hem kalsiyum, hem protein hem de vitamin-mineral ihtiyacını karşılayacaktır. Özellikle kepekli veya tam buğday ekmeği tercih edildiğinde tokluk daha uzun süre devam edebilecektir.

Su: Özellikle çocukların suya ihtiyaç duydukları anda hemen tüketebilmeleri ve su içme alışkanlığı edinmeleri adına mutlaka beslenme çantalarında bulundurulmalıdır."

Yeterli ve dengeli beslenmenin, bu alışkanlığı kazanma ve bunu yaşam boyu sürdürmenin çok önemli olduğunu belirten Şenses, "Çünkü sağlıklı yaşamın ilk adımları bu dönemde atılır. Yeterli ve dengeli beslenme konusunda çocuklarımıza ne kadar iyi örnek olursak gelecekte onları birçok kronik hastalıktan korumuş ve sağlıklı olmaları için onlara gerekli ortamı hazırlamış oluruz" dedi.

Zaman