Çocuğunuzun tercihini ön planda tutun

Çocuğunuzun tercihini ön planda tutun

Çocuğunu iyi tanımayan ve hayal ettiği mesleğin farkında olmayan aileler, SBS maratonunda kendi tercihlerinin peşinden koşarak miniklerin geleceğini karartabiliyor

Ebru Baran'ın haberi

Sınavlara hazırlanan çocuk ve gençlerin en önemli gereksinimlerinden biri de anne babaları tarafından anlaşılmak. Hele ki SBS’ye hazırlanan 12-15 yaş arası öğrenciler için ailelerinin tepkileri ilk sırada yer alıyor. Okul seçiminden nasıl ders çalışması gerektiğine, saat kaçta yatıp kalkmasından kendisi için ideal olan gelecek hayaline kadar her şeyi ailesine danışan ve onların yönlendirmeleriyle şekillenen çocuklar için aileleri tarafından doğru anlaşılmak ayrı bir önem taşıyor. 6. sınıfta başlayan ve üç yıl devam eden SBS maratonunda öğrencilerin en önemli yol göstericisi ve destekçisi olan ailelere en az çocuklar kadar fazla görev düşüyor.

DOĞRU ANALİZ HATAYI ÖNLÜYOR

Çocuğunun yatkın olduğu alanları, hayal ettiği mesleği ve isteklerin farkında olmayan ya da doğru analiz edemeyen aileler çocuklarının gelecekleri için çok yanlış adımlar atmasına neden olabilirler. Hele ki bizim ülkemizdeki gibi alanları dışında tercih yapan öğrencilere şans verilmeyen bir ülkede çocuklar için eğitim alacakları liseler, gelecekleri için son viraj konumunda. Bu noktada aileleri çok dikkatli olması konusunda uyaran uzmanlar “Çocuklarınızın geleceğine yön verirken, onların değil kendi istekleriniz peşinden gidip, geleceklerini karartmayın” diye uyarıyor.

İletişim için her yolu deneyin

SBS’ye hazırlanan öğrenciler için aileleriyle kurdukları iletişim büyük önem taşıyor. İletişimin sadece konuşmaktan geçmediğini ve 12-15 yaş arası bu çocukların içine de kapanık olabileceğini söyleyen uzmanlar şu tavsiyelerde bulunuyor:

• Olayları karmaşıklıktan uzak şekilde sunmalısınız.

• Çocuğunuzun söylediklerini baş hareketlerinizle ve mimiklerinizle onaylayın.

• Sözünü kesmeyin ve anlatacakları bitene kadar dinleyin.

• İstediği ya da söylediği size çok mantıksız gelse de olumsuz tepki göstermeyin.

• Ben dili kullanın, duyguyu ve beklentileri dile getirin.

• Suçlama ve yargılama üslubu takınmayın.

• Komşu sohbetlerinde geçen ‘Büyüyünce ne olmak istiyorsun’ sorusuna çocuğunuzun verdiği cevabı dikkate alın.

• Her zaman empati kurun.

LYS’ye başvurular bugün başlıyor

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) en az bir puan türünden 180 puan barajını aşan 1 milyon 233 bin 580 üniversite adayı, bugünden itibaren ikinci aşama sınavları olan Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) başvurabilecek.

HER  BÖLÜM 20 TL

Adaylar, beş kategoride yapılacak LYS’den hangilerine katılacaklarına karar verdikten sonra LYS ücretini Ziraat, Vakıflar, Halk, Akbank ve Garanti bankalarının şubelerine yatırabilecek. Her LYS için 20 TL ödenmesi gerekiyor. Başvurular 5-14 Mayıs arasında yapılabilecek.

Star