Çocukla iletişimde Peygamberimizi örnek alın
Peygamber Efendimiz'in (sas) çocukların yanlışlarını yok saymadığını, ama yanlışlar üzerinden çocukları da kırıp üzmediğini belirtti
Süheyla Sancar'ın haberi:
Çocuklara karşı hoşgörülü davranın, kolaylaştırıcı olun. Doç. Dr. Ahmet Koç, Peygamber Efendimiz'in (sas) çocukların yanlışlarını yok saymadığını, ama yanlışlar üzerinden çocukları da kırıp üzmediğini belirtti. Ahmet Koç, çocuklara hakaret edilmesinin, hatalarının üzerinden eleştirilmesinin çocuğun kişisel gelişiminin bilinçsizce baskı altına alınması anlamına geleceğini ifade etti.
Çocuklara dinî eğitim vermek ve onlara olumlu davranışlar kazandırmak zor bir süreç olarak görülür. Sevgi merkezli bir eğitimle çocuğuna yaklaşan ebeveynler ise müsamahalı oldukları için çocukların şımarmasından korkar. Din eğitimi üzerine akademik çalışmalar yapan Doç. Dr. Ahmet Koç, çocuk eğitiminde müsamahanın bir iletişim ve terbiye usulü olarak görülmesi gerektiğini söylüyor. Koç, "Müsamahanın olmadığı yerde çocuk kendini ifade edemez. Bu durumda çocukta ikiyüzlü davranışlar ortaya çıkabilir. Peygamber Efendimiz'i (sas) örnek alarak çocuğunuzu tanıyın ve ona şefkatle yaklaşın." diyor.
Kolaylaştırmak, hoşgörülü davranmak anlamına gelen müsamaha dinimizde de tavsiye edilen davranışlardan biri. Çocukların dinî eğitiminin tamamlanması için müsamahalı bir yaklaşım oldukça önemli. Doç. Dr. Ahmet Koç, çocukları incitmeden dinî eğitim verme yönteminin güven verici bir müsamaha olduğunu belirtiyor. Çocuklara müsamahanın çocuğun olumsuz davranışlarına göz yummak anlamına gelmediğini belirten Koç, denetimden uzak aşırı serbest tutumlar kadar, baskıcı tutumların da din eğitiminde sakıncalı olduğunu vurguluyor. Koç, "Doğru olan, çocuğa sabırla yaklaşmaktır. Bu durum çocuğun kendine güvenen, karar verebilen, girişim cesareti bulabilen bir mümin olmasına katkı sağlayacaktır." şeklinde konuşuyor.
Peygamber Efendimiz'in müsamahasının örnek alınması gerektiğini dile getiren Koç, O'nun (sas) çocuklara yaklaşımını şu şekilde ifade ediyor: "Peygamberimiz çocuklara bir görev verir ve onun davranışlarını takip ederdi. Hz. Peygamber, çocuğun kişiliğini etkileyecek sözlü veya fiili müdahaleden uzak dururdu. Çocuklara karşı rehberlik edici ve sevecen bir tutum sergilerdi."
Ahmet Koç, Peygamberimiz'in çocuklarla iletişimde onlara yetişkin bir birey gibi davrandığını söylüyor. Müsamahanın en önemli şartlarından biri olan saygının çocuklara da gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Koç, "Peygamberimiz için müsamaha, yanlışı yok saymak değil, bilakis karşısındakini kırmadan onu düzeltmenin zarif bir yoluydu. Hz. Peygamber hatalı davranan çocuğa savunma hakkı verir, sonra da onu nazikçe uyarırdı. Aynı durum tekrarlanırsa ne yapacağını çocuğa öğretirdi. Bu davranış bütün anne-babalara çocuğa nasıl yaklaşacakları konusunda örnek teşkil ediyor." şeklinde konuşuyor. Koç, hakaret eden bir yetişkinin çocuğun kişisel gelişimini bilinçsizce baskı altına aldığını da hatırlatıyor. Dinî eğitimde kolaylık göstermenin ve yavaş yavaş öğretmenin doğru olduğunu söylüyor.
Çocuklara nasıl müsamaha gösterilmeli?
Çocuklara kendini savunma hakkı verin.
Çocuklardan asla yetişkin olgunluğu beklemeyin.
Müsamaha gösterirken sonuca değil, onunla iletişiminize odaklanın.
Hatalara göz yummak müsamaha değil, pasif yaklaşım olarak kabul edilmeli.
Her çocuğun bireysel aykırılıklar gösterme hakkı olmalıdır.
Müsamaha gösterdiğiniz her durumun yeni bir eğitim alanı olduğunu unutmayın.
Zaman