Çocuklarda kulak akıntısına dikkat!
İşitme dil ve zeka gelişiminde önemli
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Turhan, çocuklardaki kulak akıntısının bazen bir hastalık belirtisi olabileceği için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Turhan, "Akıntı sarı renkte ya da kanlı ise, kulağa alınan bir darbe sonrası başladıysa, 5 günden fazla sürmüşse, ciddi ağrı varsa, ateş ve baş ağrısı eşlik ediyorsa, işitme kaybı ve baş dönmesi varsa önemlidir" dedi.
Çocuklardaki kulak akıntısında sistemik bir değerlendirme gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Turhan şu bilgileri verdi:
"Tahriş, travma, yabancı cisim, bakteriyel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu, alerjik (egzama) ve kolesteatom (kulak zarı ve kemikçiklerde erimeye yol açan hastalık) nedeniyle kulak akıntısı olabilir. Bu yüzden çocuklarda kulak akıntısının ayrımını iyi yapmak önemlidir, tedavi seçenekleri de farklıdır. Çocuklarda özellikle tek taraflı kulak akıntılarında yabancı cisim akla gelmelidir. Yüksek basınca bağlı oluşan travmalar ise kulak zarı delinmesine ve daha sonra eklenen enfeksiyona bağlı olarak kulak akıntısına neden olabilir. Uçak yolculukları küçük çocuklarda bu açıdan önemlidir."
Kulak çubuğundaki 5 tehlike
KULAĞA YABANCI CİSİM SOKMAYIN
Dış kulak yolunda bulunan salgı bezlerinin dış kulak yolunun temiz tutulması için sarı- kahverengi renkte, kulak kiri olarak adlandırılan koyu kıvamlı bir salgı salgıladığını kaydeden Doç. Dr. Murat Turhan, bunun normal bir durum olduğunu, bunu temizlemek için kulak çubuğu, kibrit, tığ gibi herhangi bir cismin kulağa sokulmaması gerektiği uyarısında bulundu. Doç. Dr. Turhan, ayrıca kulak içine sokulacak cisimlerin dış kulak yolundaki küçük tüycüklere hasar vererek, doğal kulak kirinin akışını bozduğunu ve birikerek dış kulak yolunu tıkayabileceğini hatırlattı.
DOKTORA BAŞVURULMALI
Yabancı cisimle yaralanma, gürültü ve basınç değişikliği, kafa travması veya şüpheli kanama problemlerinde doktora başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Turhan, "Basit tıbbi müdahale ile düzelmeyen kulak zarı yırtıklarında operasyon ihtiyacı doğabilir" dedi. Yine çocuklardaki kulak egzamasının hemen hemen her zaman alerjiden kaynaklandığını, şiddetli olduğu durumlarda enfeksiyon eklenebildiğini ve antibiyotik ihtiyacının ortaya çıktığını dile getirdi.
İŞİTME, DİL VE ZEKA GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ
Çocukluk çağında dil ve zeka gelişiminde işitmenin çok önemli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Turhan, bu nedenle çocuklarda özellikle iki taraflı işitme kayıplarının gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Turhan, orta kulak enfeksiyonlarının kulağa komşu organlara yayılarak yüz felci, kalıcı işitme kayıpları, denge bozuklukları, menenjit, beyin apsesi gibi hastalıklara yol açabileceğini de anımsattı.
Habertürk
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.