Çocukların 6-7 yaş dönemi

Çocukların 6-7 yaş dönemi

6-7 yaş grubu çocukların zihinsel, ahlaki, dil gelişimi ve aile ilişkileri...

Bu çağda çocuğun zihin gücü ve belleği bir hayli gelişir. Çocukta somut düşünce tarzı hâkimdir. Duyguları ile düşünür. Gözlemler ve deneyler sonucu bir takım hükümler verebilir. Bu dönemde "Toptan görüş" hâkimdir. Bu nedenle, okumayı öğretmek için harflerden başlamak yerine, çocuk için anlamlı olan cümle ve kelimelerden başlamak daha uygundur. His ve heyecanlarının etkisinde kalarak yargılara varırlar. Olayları objektif olarak eleştiremezler. Sık sık kendilerini överler ancak bu dönemin sonunda kendi kusurlarını görmeye başlar ve eleştirirler. Zamanı ayarlayamaz, ilerisi için plan yapamazlar. Sayıları kavramaya başlarlar. Basit toplama - çıkarma hesapları yapabilirler. Söylenenleri dikkatle dinlerler, dikkat süreleri oldukça uzamış durumdadır.

Dil gelişimi

Bu dönemde dil çok zenginleşir. Çocuk, çok fazla kelime öğrenir. Çocuğun sessiz okuması, sesli okumasına nazaran daha hızlıdır. Çocuk, bu çağın sonuna doğru yabancı dil öğrenmeye hazır hale gelir. Bu yaş çocukları konuşmaya, tekrarlamaya çok meraklıdırlar. Yazmaya ilgi ve merakları daha azdır.

Ahlaki gelişimi

Çocukların iyilik ve kötülük kavramları, ana - babanın beğendiği ve beğenmediği davranışları ile ilgili olarak değişir. Davranışlarının büyükler tarafından beğenilmesine önem verirler. Kusurlu görünmek onları endişelendirir. Suçlanmak, eleştirilmek istemezler. "Başkalarına zarar vermek kötüdür" gibi genel değer yargılarına varabilirler. Bu dönemdeki çocuklara hangi davranışların iyi veya kötü olduğunu tanıtmak faydalıdır. Şikâyet etmeyi çok severler. Bu, onların ahlaki gelişimde kuralları katı bir biçimde algılamalarından ve davranışın altındaki niyeti henüz daha algılamamalarından kaynaklanır.
Aile ilişkileri

Aile büyüklerine karşı tavır takınırlar, yaramazlık yaparlar. Bazen de saygılı olurlar. Bu dönemdeki çocukta, çoğu zaman kişiliğini gösterme, bağımsız olabilme çabasıyla inatçılık, dik başlılık, itaatsizlik olabilir. Büyüklerinin her şeyi daha iyi bildikleri ve yaptıklarını düşünürler. Ana - babasını ve öğretmenlerini kendisine örnek seçerler. Kendini beğendirmek için elinden geleni yapar. Okulda günün önemli bir kısmının geçirilmesine rağmen, çocuğun ana - baba sevgi ve ilgisine ihtiyacı çok kuvvetlidir. Çok görülen şikâyet olayı, çok kere öğretmenin ilgisini çekmek için yapılır. Tenkitler çocuklarda çok büyük etki yapar. Alay ve şakalardan alınırlar.

Milli Gazete