Çocukların manevi güvenliği de sağlanmalı
Çocukları koruma yasalarının çoğu zaman şiddetle ilgili olduğu düşünülür. Oysa onların ahlaki ve manevi güvenliğini sağlamak da ana-babaların boynunun borcu.
Merve Tunçel'in haberi
Çocukları koruma yasalarının çoğu zaman şiddetle ilgili olduğu düşünülür, korunmaları gereken tek tehdit buymuş gibi. Oysa onların ahlaki ve manevi güvenliğini sağlamak da ana-babaların boynunun borcu.
Birçok gelişmiş ülke bu sorumluluğu tek başına ebeveyne yüklemek yerine bu konuda yasal önlemler alarak onlara yardımcı olmaya çalışıyor. Bunun son örneği İngiltere'de yaşandı. Başbakan David Cameron'ın desteğiyle ülkede çocukluğun cinsel ve ticari boyut kazanmasını engellemeye yönelik adımlar atılması planlanıyor.
Hazırlanan taslakta 'çocukluğun ticarileştiril-mesi'ni önlemek için her şey düşünülmüş. Yetişkinlere özel kıyafetlerin çocuklara satılmamasından tutun da çocukların ruhsal gelişimlerini olumsuz etkileyen her türlü yayını görmemeleri için kara kaplı şekilde en üst raflara konmasına kadar birçok detay var. Buna göre cinsel içerikli ilan ve afişlerin okul yakınlarına asılmaması, şiddet ve uygunsuz görüntüler içeren programların akşam saat 21.00'den önce yayınlanmaması, ebeveynlerin çocukların internette yaş sınırlaması olan içeriklere ulaşımını engelleyebilmesinin kolaylaştırılması öngörülüyor.
***
Çocukları zararlı yayınlarla baş başa bırakmak özgürlük değil
Özlem Kandemir- Psikolog: Cinsellik, şiddet ya da sigara ve alkol gibi zararlı maddeler televizyon dizilerinde yahut reklamlarda sıkça karşılarına çıkıyor çocukların. Bunları görmekle yaşamak aynı şey aslında. Aile bunları izliyorsa, çocuk da bunları normalleştiriyor bir süre sonra. Yeni nesil bu kadar tehditle boğuşurken, alkol ya da cinselliğe karşı savunmasız kalmaları mıdır özgürlük? Çocukların sağlıklı yetişmeleri için bu yayınlara yaş sınırlaması getirmek şart.
***
Yaşlarına uygun giyinmeyi öğretmeliyiz
Neşe Hatun- Tasarımcı: Çocukların yetişkin gibi giydirilmesine anlam veremiyorum. Her şey yaşında güzel, kıyafetler de öyle. Yaşlarına uymayan kıyafetler çocukların ahlak anlayışı üzerinde de olumsuz etki yapıyor. 7-8 yaşlarında çocuklara, makyaj yapılarak büyük kıyafetlerinin minyatür versiyonları giydiriliyor sokağa çıkarken. Bunları giyen çocukların edası ve davranışları da yetişkinlerinkine benzemeye başlıyor. Sonuçta çocuk olmanın güzelliğini ıskalıyorlar. Bana yıl sonu müsamerelerinde kostüm yahut mezuniyet için kıyafet diktirmeye gelen çocukları mümkün mertebe yaşlarına uygun giydirmeye çalışıyorum.
***
İnternette ödev yaparken bile cinsel içerikli reklamlara maruz kalıyorlar
Lale Süphandağı- Çocuk Gelişim Uzmanı: Modern çağ çocuklarla büyükleri aynı düzlemde birleştirdi. Bugün bir yetişkinle bir çocuk elektronik mağazasına bıraksak aşağı yukarı aynı şeyleri almak isterler. Bu anlamda vakit geçirilmek için gidilen alışveriş merkezleri çocuklarımız için zararlı mekanlar arasında. AVM'ler modern çağın her türlü zararlı değerlerinin en göz alıcı, rengarenk, cicili bicili ambalajlar içerisinde sunulduğu modern zaman mabetleri gibi. Bunun yerine çocukların sahillere, yeşillik alan ve ormanlara götürülerek açık alanda enerjisini atması sağlanabilir. Yayınlara gelince, argo, küfür ve cinsellik içeren komedi filmleri çocukların ilgi odağı oluyor bir anda. Cinsel içerikle site reklamlarının internette ödev yaparken yahut sadece gezinirken bile çocukların karşısına çıkması da en büyük handikaplarımızdan..
***
Çocukları koruyalım ama nasıl?
İnsan düşünemeden edemiyor, dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde çocukları koruma adına alınan kararlar bizde olsa kim bilir nasıl kıyamet kopardı? Aslında ülkemizde de bu konularla ilgilenen Başbakanlık'a bağlı bir kurul var. Adının mazinin derinliklerinden gelmesinden midir bilinmez, 'Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu' son günlerde epeyce ti'ye alınır oldu. Kurul, geçtiğimiz günlerde bazı dergilerdeki çizim ve resimlerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır (zararlı) tesir yapacak nitelikte olduğu gerekçesiyle dergilerin içeriğine sınırlama getirmişti. Uygulama bazı çevrelerce 'sansür' ve 'özgürlüklere müdahale' olarak algılandığından çokça tartışıldı. Yine hükümet tarafından gündeme getirilen çocukları koruma amaçlı internet filtrelerine de bazı çevreler aynı sebeple karşı çıkıyor. Oysa sadece yazılı değil görsel basın, moda ve her türlü ticari alanda çocuk istismarını önlemek için alınabilecek sayısız tedbir var.
Zaman