Daha parlak ve beyaz dişler elinizde
Dişleriniz her zamanki beyazlığını kaybetmeye mi başladı, sarı lekeler mi oluştu?
Yaşınız ilerledikçe dişlerinizde lekeler oluşmaya başlıyor. Fakat bazı yiyecekler, içecekler ve hatta ağız gargaraları bile dişlerinizin lekelenmesine yol açabiliyor. Peki bu durumda neler yapabilirsiniz?
WebMD isimli internet sitesinde yer alan habere göre, evde kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedaviler dişlerinizi beyazlatmaya yardımcıdır. Ayrıca dişlerinizin lekelenmesine yol açan maddelerden uzak durmak da bu renk bozulmasını durdurabilir. İşte daha parlak bir gülüşe ve daha beyaz dişlere sahip olmanın sırları:
Kendinizin uygulayabileceği diş beyazlatma sistemi: Yüzeysel lekelerden kendiniz de kurtulabilirsiniz. Bir dizi evde diş beyazlatma ürünleri (kitler, diş macunları, şeritler) lekelerin rengini açabilir. Eczanelerde bulabileceğiniz diş beyazlatma ürünlerini sararan dişleriniz için kullanabilirsiniz. Diş macunlarında ise lekeleri çıkarmak için kimyasallar ve aşındırıcılar kullanılıyor. Kullandığınız bu ürünlere rağmen çıkarmakta zorlandığınız lekeler için diş hekiminin yardımına ihtiyacınız var demektir.
Ev tipi beyazlatma şeritleri: Şeritler diş lekelerinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bu şeritler çok ince, hemen hemen görünmez, peroksit bazlı beyazlatma jeliyle kaplı. Bir hafta ya da daha uzun bir süre günde birkaç dakika bu şeritleri kullanabilirsiniz. Sonuçlar sadece birkaç gün içinde görünmeye başlar. En az 1 yıl bunları kullanmanız gerekiyor.
Beyazlatıcı macunlar: Reçetesiz satılan macunlar, jeller ve sıvılar bazı yüzeysel lekelerin çıkmasına yardım eder. Bu ürünlerin birçoğu hafif aşındırıcılar, kimyasallar ya da cilalama ajanları içeriyor. Dişin doğal rengini değiştirmez.
Daha beyaz dişler için evdeki çareler: Bazı insanlar evde karbonat ve diş fırçası ile dişlerini kibarca fırçalamanın dişleri beyazlatmayı tercih ederlar. Ayrıca elma, armut, havuç, kereviz gibi bazı yiyecekler tükürük artışını tetikliyor ve yiyeceklerin dişlerinizin üzerindeki girinti-çıkıntılardan temizlenmesine yardım eder. Şekersiz sakız çiğnemek de dişlerinizi temizleyen bir eylemdir ve sakız da tükürük artışını tetikler. Fazla tükürük ise diş çürüğüne yol açan asitleri nötralize eder.
Diş beyazlatma ve yapılmış dişleriniz: Eğer dişlerinizde kaplama, dolgu, kompozit dolgu, kuron ve köprüler varsa diş beyazlatma yaklaşımına dikkat etmelisiniz. Beyazlatma işlemi bu dişleri beyazlatmayacaktır. Bu yapay dişler beyazlamış doğal dişlerinizin arasında kötü duracaktır.
Dişlerinizdeki lekeleri önleyin: Yaşlandıkça dişinizin mine tabakası aşınır, altındaki dentin isimli tabaka da sarar. Dişinizin rengini bozan yiyeceklere ve içeceklere karşı dikkatli olursanız beyazlatma işleminin etkisi 1 yıl kadar sürer.
Dişlerinizi beyaz tutmak için sigara içmeyin: Sigara dişlerinizde lekeye yol açan en kötü suçlulardan biridir. Tütün diş minesini çukurlaştıran ve bu çukurların içine işleyen kahverengi lekelere yol açar. Tütün lekesi sadece diş fırçalamakla çıkmayacak kadar kalıcıdır. Ne kadar uzun süre sigara içerseniz lekeler de o kadar çok yerleşir. Sigara içmek ayrıca ağız kokusuna ve dişeti hastalığına yol açar.
Diş lekelerine yol açan gıdalar: Bazı yiyecekler dişlerinizin rengini bozar. Diş hekimleri beyaz gömleğinizi lekeleyen her şey dişlerinize de leke yapar der. Örneğin kahve, çay, asitli içecekler ve meyve suları dişlerinizi sarartır. Bu diş lekeleri yavaş yavaş genişler ve yaşlandıkça daha fazla fark edilir. Antioksidan bakımından zengin olan, sağlığınıza iyi gelen kızılcık, üzüm gibi meyvelerin suyu dişlerinizde kolayca leke oluşturur. Ancak bu içecekleri bırakmanız anlamına gelmez. Bu içecekleri içtikten sonra ağzınızı çalkalamayı veya fırçalamayı ihmal etmeyin.
Dişlerinizde lekeye yol açan daha fazla yiyecek: Meyve ve sebzelerin koyu renkli olanları size doğal bir enerji verir. Fakat yaban mersini, böğürtlen ve pancar gibi yiyecekler rengini dişlerinizin üzerinde bırakır. Bu lekelenmeyi önlemek için de bunları yedikten sonra da hemen dişlerinizi fırçalayın.
Sporcu içecekleri de dişlerinizde renklenmeye yol açar mı?
General Dentistry'de yer alan bir araştırmaya göre, tatlandırılmış tüm içecekler dişlerinizin için zararlıdır. Ancak bazı enerji ve sporcu içecekleri daha da zararlı olabilir. Araştırmacılar bu içeceklerin uzun süre kullanımından sonra diş minelerini aşınabildiğini tespit ettiler. Bu nedenle de dişin rengi değişir. Diş erozyonunu önlemek için bu içecekleri uzun süre kullanmayın ve içtikten sonra da ağzınızı suyla çalkalayın.
Kullandığınız ilaçlar da dişlerinizi sarartabilir: Tetrasiklin grubu antibiyotikler çocukların dişlerinin renginin grileşmesine yol açıyor. Klorheksidin ya da setilpridinyum klorid içeren antibakteriyal ağız temizleme suları da dişlerde leke yapabiliyor. Bazı antihistaminler, antipsikotik ilaçlar ve tansiyon ilaçları da en az demir ve aşırı florid gibi dişlerinizde leke yapabiliyor.
Dişlerinizin günlük bakımını aksatmayın: Dişlerinizi fırçalamak gibi basit bir strateji de dişlerinizin beyaz kalmasına yardım eder. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayın ve günde en az bir kez diş ipi kullanın. Hatta daha iyisi her yemekten ve atıştırmalıktan sonra dişleriniz fırçalayın. Diş fırçalama lekelenmenin ve sarı dişlerin oluşumunu önlemeye yardım eder. Elektrikli ve sonic diş fırçaları dişlerinizin üzerindeki plağı ve yüzey lekelerini kaldırmada geleneksel diş fırçalarından daha faydalı olabilirler.
Düzenli olarak diş hekimine gidin: Düzenli kontrol ve profesyonel diş temizliği için diş hekimine gidin. Diş hekiminizin kullanacağı abrazyon ve parlatma yöntemleri yiyeceklerin ve sigaranın yol açtığı birçok diş lekesini yok edebilir.
Zaman