Danimarkalı Müslümanlardan Kur'an çağrısı
Danimarka’daki Müslüman toplum liderleri, ülkede Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara karşı, hükümetin daha “uzun vadeli” ve “geniş çaplı” çözümler üretmesi gerektiği görüşünde
AA muhabirine konuşan Danimarka Müslüman Birliği (DMU) sözcüsü Urfan Zahur, Danimarka hükümetinin, dışarıdan gelen politik baskılar karşında üreteceği geçici çözümler yerine geniş çaplı adımlar atması gerektiğini belirtti.
Danimarka hükümetinin, Müslümanların kutsal kitabına saldırılara yönelik yaptığı açıklamaların memnuniyet verici adım olduğunu kaydeden Zahur, fakat bunun ana sorunu çözmekten uzak olduğunu söyledi.
Zahur, bir parçası oldukları Danimarka halkını, “azınlıkların hedef alınmadığı” bir topluma dönüştürme konusunda ikna etmek istediklerini anlattı.
Danimarka’nın söz konusu sorunlara karşı proaktif bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini aktaran Zahur, Müslümanların daha geniş çaplı bir çözüm istediklerini ifade etti.
Zahur, değişimin "toplumun içinden" ve "uzun vadeli adımlar" şeklinde olması gerektiğini sözlerine ekledi.
HÜKÜMETİN ATTIĞI ADIMLAR "İSLAM DÜŞMANLIĞI" SORUNUNU ÇÖZMEKTEN UZAK
Danimarka’daki Aarhus Üniversitesinde araştırma görevlisi olan Asif Manzur Han ise hükümetin, Kur’an-ı Kerim saldırılarına yönelik attığı adımların, ülkedeki "İslam düşmanlığı" sorununu çözmekten uzak olduğunu dile getirdi.
Kur’an-ı Kerim yakma olaylarının Danimarka’da yeni olmadığını hatırlatan Han, Müslümanlar’ın, Danimarka toplumuna ve değerlerine saygılı olduğu, dolayısıyla buna karşılık kendilerinin de saygı beklediğini kaydetti.
“KUR’AN-I KERİM YAKMA, YIKICI SONUÇLARI OLAN TEHLİKELİ EYLEMLER”
İsveçli eski politikacı Mesud Kemali de Danimarka ve İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıların "ifade özgürlüğü bahanesiyle geçiştirilemeyeceğini" belirterek, “Bu, gelecekte yıkıcı sonuçlara yol açabilecek çok tehlikeli bir eylemdir.” dedi.
İskandinav ülkelerdeki Kur’an yakma olayları nedeniyle, Danimarka ve İsveç’in, Müslüman ülkelerle diplomatik ilişkilerini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden Kemali, Batılı ülkeler için ekonomik ilişkilerin, diplomatik ilişkilerden daha önemli olduğunu altını çizdi.
Kemali, İsveç hükümetinin Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılara karşı herhangi bir adım atmamasını ise Müslüman karşıtlığı ile bilinen İsveç Demokratları partisinin desteğine olan ihtiyacına bağladı.
Fransız siyasi analist ve insan hakları savunucusu Yasir Louati da Batılı ülkelerin Kur’an-ı Kerim’e yönelik gösterdikleri tepkinin “bariz bir ikiyüzlülük” olduğunu vurguladı.
Fransa hükümetinin bayrak yakma eylemlerini 2010'da yasakladığı hatırlatan Louati, Batılı ülkelerde söz konusu ikiyüzlülüğü kanıtlayan birçok örneğin olduğunu aktardı.
Louati, Kur’an-ı Kerim yakma eylemlerinin ülkelere bir şey kazandırmayacağını kaydederek, “Bu devam ederse, bu ülkeler Müslüman ülkeler ve yerel Müslüman topluluklarla bağlarını riske atıyorlar.” ifadesini kullandı.
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.