Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır
Depresyon kelimesi günlük dilde sık sık kullanılır. Bir çok duygunun bir araya gelişini o anda varolan istenmeyen psikolojik ruh halini tasvir etmek için kullanılır.
Canan Demiryürek'in yazısı
Depresyon her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Majör Depresyon (büyük depresyon), nöbetlerle gelen ve tam düzelen bir özelliğe sahiptir. Toplumun her kesiminde görülebilir. Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur. Hayat boyunca her 100 erkekten 10’unun ve her 100 kadından 20’sinin depresyon geçirdiği araştırmalarla belirlenmiştir.
Depresyondaki bir insanda en dikkati çeken özellikler şunlardır; elem, keder, karamsarlık umutsuzluk duyguları ile; daha önceden zevk aldığı, ilgi duyduğu nesnelere, uğraşılara ilgi duymaması ve hiçbir şeyden zevk alamama halidir.
“Hayattan eskisi kadar zevk almıyorum, hiçbir şey ilgimi çekmiyor, son zamanlarda karamsar, ümitsiz, kötümser düşünüyorum, kendimi yorgun, bitkin, halsiz hissediyorum, uyku düzenim bozuldu, iştahım azaldı, kilo kaybettim” diyorsanız depresyon geçiriyor olabilirsiniz.
Depresyon geçiren bir insanda; düşünce ve duygu, davranış, motor faaliyetlerde, biyolojik hayatî fonksiyonlarda değişiklikler olduğu bilinmektedir.
Yapılan araştırmalarda, kuşkusuz, depresyon oranlarının yıllar içinde gösterdiği büyük artış dikkat çekmektedir. Son yirmi beş yılda toplumda depresyon görülme sıklığının on ile yirmi kat arasında arttığı bildiriliyor. Depresyon özellikle gençler arasında da giderek yaygınlaşmaktadır.
Depresyona yol açan çok sebep vardır. Bunlar;
-Kalıtımsal sebepler
-Biokimyasal değişiklikler
-Hormonal bozukluklar
-Tedavide kullanılan bazı ilâçlar
-Bazı organik sebepler
-Psiko-sosyal olaylar
-Sosyo-kültürel etkenler
-Bazı hayat olayları depresyona sebep olabilir.
Depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Depresyon belirtileri 2 haftadan fazla sürüyorsa mutlaka bir psikiyatriste ya da psikoloğa gidip tedavi olmak gerekir. Günümüzde depresyon giderici çok güçlü ilâçlar geliştirilmiştir. Psikiyatristlerin ve psikologların tedavide bir çok seçenekleri vardır. 2-3 aylık bir tedavi ile ciddî düzelmeler sağlanabilmektedir. Tedavinin süresi hastalığın ciddiyeti, süresi tekrar edip etmediğine göre ayarlanır. Psikoterapi ile birleştirilen ve sosyal düzenlemeler ile desteklenen tedaviler daha iyi sonuçlar vermektedir.
Yeni Asya