Dil devrimiyle Türkçe'nin İslami ruh kökleri kurutulmuştur
Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen "5. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"ne konuk oldu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Dil, neden bir medeniyetin ruhudur?" başlıklı söyleşi, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında aynı zamanda merkezin YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı.
Türk toplumunun moderniteyle karşılaşma deneyiminin kendine has özellikleri olduğunu belirten Kaplan, celladına aşık olmuş bir toplumun fertleri olarak batıyla karşılaştığımızı söyledi.
"İddialarını yitiren hiçbir toplum varlığını sürdürememiştir"
Bir toplumun başına gelebilecek en büyük felaketin başına neyin geldiğini bilmemesi olduğunu ifade eden Kaplan, "Daha da kötüsü bilmediğini bilmemesi, en kötüsü ise celladına aşık olmasıdır." dedi.
Kaplan, Türk toplumunun ruhunu yitirme tehlikesi içerisinde olduğuna değinerek, "Bu toplum iddialarını terk ediyor, iddialarını terk eden bir toplum ülkeyi terk eder. Çünkü ülküsünü terk etmiştir o, çünkü ilkesini terk etmiştir. İlkesi kalmadığı için ülküsü de kalmamıştır, ülküsü kalmayanın ülkesi de kalmayacaktır. İddialarını yitiren hiçbir toplum varlığını sürdürememiştir." ifadelerini kullandı.
"Dil devrimiyle Türkçe'nin İslami ruh kökleri kurutulmuştur"
Dilin iki boyutu olduğunu anlatan Yusuf Kaplan, "Dilin bir lafzi bir de mana boyutu vardır. Türkiye'de dile iki büyük müdahale yapıldı; harf devrimi ve dil devrimi. Herkes harf devrimini cinayet olarak anlatır ama asıl müdahale dil devrimidir. Dil devrimiyle Türkçe'nin İslami ruh kökleri kurutulmuştur." diye konuştu.
aa
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.