Diyarbakır 'engelli dostu' stada kavuşuyor

Diyarbakır 'engelli dostu' stada kavuşuyor

Diyarbakır'da UEFA ve FIFA standartlarında yaptırılan 33 bin seyirci kapasiteli stat, 2 ay sonra hizmete açılacak. Kendilerine ayrılan yerlere araçlarını park edecek engelliler, 21 asansörü kullanarak istedikleri katta karşılaşmaları izleyebilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığınca Diyarbakır'da yaptırılan 33 bin seyirci kapasiteli "engelli dostu" stadın yüzde 98'i tamamlandı.

Merkez Kayapınar ilçesinde, 158 bin metrekare alanda Diyarbakır'ın yanı sıra bölgeye de hizmet verecek UEFA ve FIFA standartlardaki 33 bin seyirci kapasiteli stat, 2 ay sonra hizmete açılacak. Konfor açısından Türkiye'nin sayılı stadyumları arasında yer alacak 6 katlı tesisin dış cephe kaplaması ile çim serme işlemleri sona erdi.

Skorboard, restoran, kafeteryalar, VIP salonları, basın tribünü, otopark, seyirci ve sporcu girişi gibi alanları en uygun şekilde tasarlanan, alttan ısıtmalı olacak stadyumda, 306'sı engelli aracı olmak üzere 2 bin 340 araç kapasiteli park yeri bulunacak. Kendileri için ayrılan yerlere araçlarını park edecek engelliler, 21 asansörü kullanarak istedikleri katta karşılaşmaları izleyebilecek.

Maliyeti 150 milyon lira

Tesiste incelemede bulunan Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdür Yardımcısı Dursun Türk, AA muhabirine, Bakanlık olarak Türkiye genelinde 36 stat projesi yürüttüklerini söyledi.

Bunlardan 15 tanesinin tamamlandığını, 11'inin yapımının sürdüğünü, diğerlerinin ise ihale hazırlıklarının devam ettiğini aktaran Türk, Diyarbakır Stadyumu'ndaki fiziki gerçekleşmenin yüzde 98'e ulaştığını aktardı.

Stadın temelini 3 yıl önce attıklarını ifade eden Türk, şunları kaydetti:

"Maliyeti yaklaşık 150 milyon liradır. Tüm yoğunluğumuz çimlerin gelişimine yönelik. Diğer alanlarda ufak eksiklikler var, onlar da gideriliyor. Çimin gelişmesi ve top oynamaya hazır hale gelmesi için 2 ay var."

Türk, ülkedeki statların uluslararası organizasyonlara göre yapıldığını vurgulayarak, "Mayıs ayında tamamen futbol oynamaya müsait olacak stat, 33 bin kapasiteyle Avrupa'nın bir final karşılaşmasına dahi ev sahipliği yapacak özelliklere sahip." ifadesini kullandı. 

"Tesislerimize isim verme ile ilgili bakanlığımızın yönetmeliği var"

"Türkiye'nin yedi bölgesinde yeteri kadar stadyumumuz oldu." diyen Türk, stadyumlara verilen isimlerin özellikle sosyal medyada çok gündeme getirildiğini belirtti.

Türk, koltuk renkleri ve diğer bazı mimari detaylarda taraftar gruplarını dikkate aldıklarını anımsatarak şöyle devam etti:

"Bizler Diyarbakır Stadyumu, Samsun Stadyumu, Trabzon Stadyumu diye isimleri resmi yazışmalarda kullanıyoruz. Ama bizim tesislerimize isim verme ile ilgili Bakanlığımızın bir yönetmeliği var. Bakanımızın takdiriyle isim veriliyor. İsim konusundaki talepleri valimizin teklifi ile bakanımız değerlendirecektir."

"Diyarbakır'da başka yatırımlarımız da var"

Gençlerin ve sporcuların stadyumu doldurmasının kendilerini mutlu edeceğini işaret eden Dursun Türk, bu kapasitedeki tesisleri işletmenin maliyetinin yüksek olduğunu bildirdi.

Türk, Diyarbakır'daki gençlerin spor yapacağı tesislere kavuşması için çabaladıklarını işaret ederek, "Diyarbakır'da başka yatırımlarımız da var. Mardin yolu üzerindeki spor kompleksini tekrar ayağa kaldırdık, büyük bir olimpik havuz yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.