Diyarbakır'da kitap fuarı heyecanı
Diyarbakır, önümüzdeki günlerde bir kitap fuarını ağırlamaya hazırlanıyor.
İsmail Avcı'nın haberi
18-23 Mayıs tarıhleri arasında 120 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilecek 'Diyarbakır Kitap Fuarı'na çevre il ve ilçelerden de büyük ilgi gösterileceği tahmin ediliyor. Bölge halkının kitapla son derece ilgili olduğunu söyleyen yayınevlerinin yöneticileri, fuarın geleneksel hale geleceği görüşünde.
Güneydoğu'nun kadim şehri Diyarbakır, zengin tarihi ve kültürel birikimini bir kitap fuarı ile taçlandırmaya hazırlanıyor. TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen Diyarbakır Kitap Fuarı, 18 Mayıs'ta başlıyor. 23 Mayıs'a kadar sürecek fuar, şehrin kültür hayatına önemli bir katkı sağlayacak. Şehrin adının son yıllarda daha çok terör, göç ve gösterilerle anılmasından rahatsızlık duyan Diyarbakırlılar, kitap fuarının olumlu bir hava getireceği görüşünde.
Diyarbakır'da 120 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla ilk kez düzenlenecek fuarda, konferans, söyleşi, panel, şiir dinletisi gibi 40 farklı etkinlik gerçekleştirilecek, 300 yazar imza günlerinde okurlarıyla buluşacak. Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuarı on binlerce kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Çevre il ve ilçelerdeki kitapseverlerin de beklendiği fuara Mıgırdiç Margosyan, Doğan Hızlan, Mümtaz'er Türköne, Füruzan, Ahmet Telli, Altan Öymen, Baskın Oran, Ahmet İnsel, Ömer Laçiner, Fırat Ceveri, Oya Baydar ve Muhsin Kızılkaya, Özcan Karabulut, Adnan Binyazar, Kemal Varol, Selim Temo, Sezai Sarıoğlu, Sennur Sezer gibi yazar ve şairler katılacak.
MEHMET UZUN ANILACAK
Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Kürt yazar Mehmet Uzun da fuarda çeşitli etkinliklerle anılacak. Uzun'un hayatını ve yazarlık sürecini anlatan belgesel film '17. Fotoğraf' izleyicilerle buluşurken, söyleşiler de gerçekleştirilecek. Fuara ayrıca Viyana Üniversitesi Kürdoloji Bölümü Başkanı Celile Celil, Venezuelalı gazeteci-yazar Carol Prunhuber de katılacak. Prunhuber, açılış günü düzenlenecek panelde konuşma yapacak.
Diyarbakır Emniyeti, fuar için gerekli bütün tedbirleri aldı. Polis, Diyarbakır'da güvenlik konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını ifade ediyor.
Yayınevleri fuardan umutlu
Osman Okçu (Timaş Yayınları): Bölge insanı kitapla son derece ilgili. Diyarbakır Kitap Fuarı'nın isabetli bir fikir olduğunu düşünüyor ve ciddi hazırlık yapıyoruz. Okurlara, sevecekleri kitaplarımızı götürmekten mutluyuz. Mustafa Armağan, Senai Demirci, Doğu Ergil, Ahmed Günbay Yıldız, Mustafa Ulusoy gibi yazarlarımızı da Diyarbakır'a götüreceğiz. Geleneksel hale geleceğine inanıyorum.
Zeynep Çağlıyor (Can Yayınları): Çok verimli geçeceğini düşünüyoruz. Yerimizi dikkatli seçtik. Yazar götürüyoruz. Bir yandan TÜYAP'a destek olmak istiyoruz. Diyarbakır makul bir tercih. Fuarın geleceğinin olduğuna inanıyoruz.
Harun Algül (Kaynak Kültür Yayın Grubu): Bu ciddi bir açılım projesi. Yayınevleri maddi beklenti içine girmemeli. Yöre halkının gelir seviyesi düşünülerek indirim oranları esnek tutulmalı. Fuar yönetimine, valiliğe ve belediyeye büyük görev düşüyor. Fuar halka tanıtılmalı ve ulaşım kolaylığı sağlanmalı, zira fuar alanı şehrin 10 km dışında.
Belga Alınak (Everest Yayınları): Doğuda düzenlenen nitelikli ilk fuar olması sebebiyle katılmayı uygun gördük. Büyük ilgi göreceğini tahmin ediyoruz. Yazarlarımızı da bu vesileyle Diyarbakırlı okurla buluşturma fırsatını elde etmiş oluyoruz.
Zaman