Doğada hayat kurtaran 5 teknoloji
Ormanda kamp kurmaya, dağda yürüyüş yapmaya meraklı mısınız? Ancak, bunları yaparken karşılaşabileceğiniz tehlikeleri de göz önünde bulundurmalısınız. Açık hava macerasına atılmadan önce ilk düşüneceğiniz konu güvende ve rahat olup olmayacağınızdır.
Kamp geziniz hayatınızı tehdit eden bir kabusa dönüştüğünde hayatta kalmak için su, yiyecek, ısınma, yön bulma ve barınacak yer gibi birkaç şeye ihtiyacınız olacak.
Dışarıda hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlar aynı kalmasına rağmen, son yıllarda teknolojik gelişmeler, maceranızda kullanacağınız cihazlara değişiklikler getirdi.
Mühendisler ve yenilikçiler, pusula ve kibrit çöpü gibi yaşam kurtaran aletleri aldılar ve onları yenilediler. Pratik macera aletleri olarak sunulan bu cihazlar, vahşi doğada hayatınızı kurtarabiliyor. Howstuffworks isimli sitede yer alan habere göre, işte hayatınızı kurtarabilecek 5 teknolojik ürün:
GPS: Yabancı bir yerde yürüyüş yaparken kaybolursanız, GPS alıcısı pozisyonunuzu belirleyip eve dönüş yolunu size gösterebilir. Uzaydaki uydular, dünyadaki izleme sistemi ve bireyler tarafından kullanılan alıcılar olarak 3 bölümden oluşan Küresel Konumlama Sistemi (GPS), tüm hava koşullarında dünyanın her yerinde, gece ya da gündüz çalışabiliyor.
GPS alıcısı, kullanıcıya enlem, boylam, yükseklik ve zamanı söylerken, havada, karada ve suyun üstünde çalışıyor. Kurtarma ekipleri, hayat kurtarma operasyonlarında kesin yerlere ve zaman kapasitesine bağlı olarak GPS sistemlerini kullanıyor. Pillerle 18 saate kadar dayanan GPS, kaybolduğunuzda hayatınızı kurtarabilir. Bazı GPS alıcılarında topografik ve patika yolları gösteren haritalar da bulunuyor. Bu sistem, ormanda kaybolduğunuzda güvenliğiniz için çok önemli. Cihazınızın haritası olmasa da, GPS size koordinatları verecektir. Birçok GPS cihazının pusulası vardır. Ancak, yine de gerçek bir pusula bulundurmanız en iyisi olacaktır.
Güneş enerjisi ile çalışan şarj cihazı: Doğada kaybolursanız ve GPS'inizin ve cep telefonunuzun şarjı biterse, solar şarj cihazı bu tarz elektronik cihazlarınıza güç verir ve kurtulmanıza yardım eder. Solar şarj, güneş ışınlarını 12V'luk elektriğe dönüştürüyor ve cep telefonları, GPS alıcıları, fenerler, el radyoları ve diğer taşınabilir elektronik cihazlar için kullanılabiliyor.
Solar şarj cihazı, enerjiyi şarj edilebilir dahili pillerde depoluyor. Gün boyunca pilleri şarj edebilir ve sonra da enerjiyi gece elektronik cihazınıza transfer edebilirsiniz. Birçok solar şarj cihazı su geçirmez, hafiftir ve cebe sığabilir.
Su arıtıcı: Şüphesiz ki, insanın hayatta kalması için en gerekli element sudur. İnsanlar yemek yemeden 2 ay kadar hayatta kalırken, su olmadan sadece birkaç gün yaşayabilir. Açık havada kampa çıktığınızda yanınızda su arıtıcısı taşımak hayatınızı kurtarabilir.
Su filtreleri: Bu cihazlar sda yaşayan çok küçük mikropları yakalayarak içilecek hale getirir. Suyunuzu arıtırsanız, ishal, kusma ya da daha kötü hastalıklardan korunabilirsiniz. Farklı gözenek büyüklüğüne sahip olan su filtrelerden 0.4 mikronluk filtreler kamp için öneriliyor. Çünkü, bu filtreler suda yaşayan larva, yumurta ve protozoaların yanında (tek hücreli canlı topluluğu) bakterileri de tutuyor. Bazı su filtreleri sudaki virüsleri öldürmek için iyot içeriyor.
Eğer ileri teknoloji isterseniz, bakterileri öldürmek için UV ışınlarını kullanan, pille çalışan su arıtıcılarından satın alabilirsiniz. Ancak, normal filtreler pil olmadan çalışıyor.
Kamp ocağı: Hayatta kalmak için, insanoğlunun su içmesi ve bir şeyler yemesi gerekiyor. Fakat, bu su temiz olmalı, filtreden geçirilmeli ya da kaynatılmalı. Nehirden yakaladığınız balıklarınızı da pişirmeden yiyemezsiniz. Eğer bu şekilde yapmazsanız hastalanırsınız. Bu noktada kamp ocağı devreye giriyor. Biraz kibrit ve ağaç kabuklarıyla birlikte de gürleyen bir ateş yakabilirsiniz. Ancak, kamp ocağını tutuşturmak daha kolaydır.
Kamp ocağının, sıvı yakıtla çalışan ve kutu şeklinde iki türü vardır. Teneke kutu, propan ya da bütan gazı karışımıyla yanıyor. Genellikle hafif olan teneke kutu, yeniden doldurulamıyor. Dondurucu soğuklarda çok hızlı ısıtmıyor. Sıvı yakıtla yanan sobada ise benzin kullanıyor. Bu ocak ise tüm soğuk hava koşullarında yanıyor ve daha çok ısıtıyor.
Teknik giysiler: Kampa gitmeden önce kamp malzemeleri satan bir dükkan görürseniz, bilim adamları tarafından geliştirilen açıkhava giysileri satın almayı unutmayın. Çünkü bu giysiler hayatınızı kurtarabilir. Hava koşullarına uygun giysi giymek, vahşi doğada hayatta kalmanın anahtarıdır. Giyinmek sizi aşırı soğukta sıcak, yağmur yağdığında ise kuru tutar.
Gore-Tex, eVent ve Reflexion gibi malzemeler, açık hava giysileri üretenler tarafından insanları soğukta ve yaş bölgede sıcak ve kuru tutmaya yarayan giysilerden sadece birkaçıdır. Örneğin, Reflexion, vücudunuzun sıcaklığını tekrar size yansıtmak için alüminyum kullanıyor. Ya da santimetrekaresinde 1,4 milyar adet gözenek içeren çok ince bir kumaş olan, Gore-Tex suyu, karı, ve rüzgarı dışarıda tutarken içeride biriken su buharını dış ortama atıyor.
Zaman