Doğrudan klimaya maruz kalmak hastalıklara sebep oluyor
İnsanların hizmetine sunulan klima teknolojisi, bilinçli kullanılmadığından özellikle yaz aylarında yatağa mahkûm ediyor.
Klimalar, burun akması, gribal enfeksiyon, sinüzit ve diğer alt solunum yollarıyla akciğer rahatsızlıklarına sebep olabiliyor. Kulak burun boğaz (KBB) uzmanı Opr. Dr. Uğur Elçi, toplumda "lejyoner hastalığı" olarak da bilinen klima hastalığına yakalanmamanın, kullanıcıların elinde olduğunu söyledi. Toplumun genelinin klima kullanmayı bilmediği için sağlığından olduğunu ve yaz aylarını mutsuz, verimsiz, sürekli hastaneyle eczane arasında mekik dokuyarak geçirdiğine dikkat çeken Elçi, nezleyle başlayan rahatsızlığın devamlı ilerlediğini belirtti.
Ani sıcak ve soğuğa maruz kalmalarda ısı ve neme göre burnun mukozasının çeşitli tepkiler verdiğini anlatan Uğur Elçi, "Burundaki konka adını verilen sistem, ani değişimler sırasında alt solunum yollarını korumak amacıyla şişip direnç oluşturarak hava akımını azaltıyor, böylece burun tıkanıklığı oluşuyor. İnsanlar, olumsuz şartlarda ısrar etmeye devam ettikçe rahatsızlıklar artıyor. Hastalık, zatürreye ve akciğer rahatsızlıklarına kadar ilerleyebiliyor." diye konuştu. Opr. Dr. Elçi, doğrudan klima esintisine maruz kalanların zatürre ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonlarına yakalandığını ifade etti. Klimaların vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacak bakteriler barındırdığına da dikkat çeken Elçi, evlerde kullanılan cihazların yılda iki, işyerlerindekilerin ise üç ayda bir hijyenik temizlik gerektirdiğini vurguladı.
Zaman