Domuz gribi korkusu 13,5 milyon kişiyi acillik etti

Domuz gribi korkusu 13,5 milyon kişiyi acillik etti

Domuz gribi (H1N1) virüsünden ölümlerin başlamasıyla acillere başvurularda da patlama yaşanıyor.

Hasan Bozkurt'un Haberi

Domuz gribi (H1N1) virüsünden ölümlerin başlamasıyla acillere başvurularda da patlama yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre; Eylül ayı başından 10 Kasım'a kadar 13 milyon 482 bin 970 kişi hastanelerin acil servislerine koştu. Bu sayının yüzde 80'e yakınının domuz gribi korkusundan kaynaklandığı belirtiliyor.
Sağlık Bakanlığı domuz gribinden ölenlerin sayısının 60'a ulaştığını açıkladı. Dün 20 kişinin hayatını kaybettiğini açıklanması üzerine toplumdaki panik bir kat daha arttı. Yaşanan panik hastanelerin acil servislerine başvuruları da patlattı. 5 Eylül 2009 tarihinde Keçiörensporlu 11 futbolcuda H1N1 virüsüne rastlanmasıyla başlayan süreç, okulların tatil edilmesiyle devam etti. Ardından gelen ölüm haberleri vatandaşları korku ve endişeye sevk edince boğazı ağrıyan, hafif ateşlenen hastanelere koştu. Eylül ayı boyunca sadece devlet hastanelerinin acil servislerine 3 milyon 702 hasta başvurdu. Bunların çoğunun domuz gribi korkusundan yaşandığı belirtildi. Eğitim araştırma hastanelerine ise 595 bin kişi rahatsızlık şikâyetiyle gitti. Acil oranlarının hastane poliklinikleri içindeki oranı yüzde 25'e ulaştı.

AŞIDAN SONRA ACİLLERE BAŞVURU AZALACAK

Acillerin yükünün arttığını belirten Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, yaşanan yoğunluktan dolayı acil servislerin ciddi bir sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Acillerin görevinin bu tip hastalardan çok kazalar, yaralanmalar, kalp hastalıkları olduğunu kaydeden Prof. Akın, grip şikâyetleri yüzünden bu tip vakalara yeterli ilginin gösterilmesi konusunda sıkıntı yaşandığını aktardı.

Riskli olan grupların aşılanmalarına başlayacaklarını dile getiren Akın, aşıya ilgi gösterilmesinin önemli olduğunu ifade etti. "Aşı programından sonra hastalık yatışacak." diyen Akın, önümüzdeki günlerde çocuk aşılarının başlamasıyla poliklinik sayısında değişiklik olacağını acil sayısının azalacağını dile getirdi. Vatandaşlara korunma önlemlerini almaları ve aşılarını olmaları çağrısında bulunan Akın, "Şu anda 'hemen acil servise gitmeyin' demek rahat olmayabilir. Çünkü bazı vakalarda kronik rahatsızlığı olmayanları da etkileyebiliyor. Gitmeyin demeye cesaret edemeyebiliriz. Kişisel temizliklerine dikkat etsinler. Ancak ağır vaka, solunum yetmezliğinde muhakkak hastaneye başvursunlar." diye konuştu.

15-20 GÜNDE BU KADAR ÖLÜM TEDİRGİNLİK OLUŞTURDU

Aşının etkisinin vurulduktan 2-3 hafta sonra başladığına vurgu yapan Akın, "Sağlık personelinde etkisini ay sonunda görebiliriz. Yan etkiler iyi gidiyor. Kamuoyunu ölümler tedirgin ediyor. Ancak bir sürü kurtulan var. Hiç kimse ölüm beklemezken 15-20 günde bu kadar ölüm olunca tedirginlik oluşturuyor." şeklinde konuştu.