Dünya internet hızı rekoru kırıldı
Araştırmacılar, mevcut fiber optik kabloları kullanarak 178 terabit hıza ulaşarak dünya internet hızı rekoru kırdı.
Londra Üniversitesi Akademisi (UCL), Xtera ve KDDI Research’ten mühendisler, halihazırda kullanılmakta olan fiber optik altyapısı ile daha fazla bilgiyi daha küçük veri paketlerine sıkıştırmak için yeni teknolojiler üzerinde çalıştılar ve dünya internet hızı rekorunu kırmayı başardılar.
IEEE Photonics Technology Letters dergisinde yayınlanan çalışmaya göre araştırmacılar, çalışmaları sonucunda 178 terabit (Tb/sn) internet hızına ulaşmayı başardılar. Bu hızı şöyle açıklayabiliriz; Netflix’te bulunan tüm içerikleri bir saniyenin altında bir sürede indirebilirsiniz.
İnternet hızı rekoru, tüketicilere sunulan en hızlı internetten 17.800 kat daha yüksek hızlara ulaşılarak kırıldı
Aktarılan bilgilere göre ulaşılan rekor internet hızı, tüketicilere sunulan en hızlı internetten (Japonya, ABD ve Yeni Zelanda gibi birkaç ülkede 10 Gb/sn hız sunuluyor) 17.800 kat daha hızlı. Hatta NASA’nın 400 Gb/sn hız sunan ESnet’i bile bu hızın yakınından bile geçemiyor.
Bir önceki dünya internet hızı rekorunda bir Japon araştırma ekibi, 150 Tb/sn hıza ulaşmayı başarmıştı. Ancak yeni rekor, Japon ekibin ulaştığı hızı neredeyse yüzde 20 geliştirmeyi başarıyor.
Yayınlanan çalışmaya göre mühendisler, bu kadar yüksek bir internet hızına ulaşmak için mevcut altyapıyı değiştirmek yerine ışığı fiber optik kablodan geçirmeden önce modüle etmenin yeni yollarını aradılar. Buna basit bir örnek vermek gerekirse; internet hızı rekoru, yolları genişletip üzerine daha fazla araç koyarak değil, aynı yoldaki aynı sayıda araca daha fazla yük sığdırarak kırıldı.
Mevcut teknolojilerle çoğu internet altyapısı maksimum 4,5 THz bant genişliği sunarken, birkaç özel teknoloji 9 THz’e kadar bant genişliği sunuyor. Ancak bu bile araştırmacıların internet hızı rekorunu kırmak için ulaştığı 16,8 THz bant genişliğinin yanına yaklaşamıyor.
Yeni teknoloji kullandığımız internetin hızını etkileyebilir mi?
İnanılmaz veri aktarım hızlarına ulaşılarak internet hızı rekoru kırılmış olması heyecan verici olsa da günün sonunda en çok merak ettiğimiz şey, bunun bizi nasıl etkileyeceği oluyor. İyi haber şu ki; araştırmacılar söz konusu rekoru mevcut internet altyapısını kullanarak kırdıklarından yeni teknoloji, kullandığımız internete sıfırdan geliştirilen bir teknolojiye kıyasla daha kolay entegre edilebilir.
Işığı modüle eden yeni teknoloji ile mevcut internet altyapısındaki kabloları değiştirmek yerine yalnızca her 40 ila 100 kilometrede bir amplifikatörlerin yükseltilmesi, daha yüksek bir internet hızı için yeterli olabilir.
webtekno
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.