Dünyada ve Türkiye'de ahlak krizi yaşanıyor

Dünyada ve Türkiye'de ahlak krizi yaşanıyor

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) paydaşlığında düzenlenen “1. Nebevi Ahlak Sempozyumu Al-i Beyt Platformu Kuruluş Toplantısı” gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumundaki toplantının açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.

“DÜNYADA BİR AHLAK KRİZİ YAŞANIYOR”

“Dünyada bir ahlak krizi yaşanıyor. Türkiye’de de bunun örnekleri var” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu toplantının genç kuşaklara aktarılacak bilgilere vesile olması için düzenlendiğini söyledi.

Sempozyumu, ehlibeyt dernekleri ve vakıfları tarafından kendilerine iletilen talep doğrultusunda gerçekleştirdiklerini dile getiren Tarhan, “Sempozyum yapma nedenimiz; Gazze olayları oldu. İslam dünyasının Nebevi ahlakı yaşamadığını gördük.” dedi.

“İSLAM DÜNYASINDA CİHAD TANIMININ YENİDEN YAPILMASI LAZIM”

Hz. İbrahim’in ateşe atılırken Cebrail’e ‘Allah biliyor, bana yeter’ dediğini, yine Hz. Muhammed’in (asm) Bedir Savaşı’nda ‘Allah bizimle’ dediğini kaydeden Tarhan, Hz. Muhammed’in Hz. Ebubekir’e öfkelendiğinde ‘Sen öfkelendiğin için seni koruyacak melekler gitti’ dediğini anlattı.

Peygamber ahlakının öfkeyi hislerine karıştırmadığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, “İslam dünyasında cihad tanımının yeniden yapılması lazım. Cihad denildiği zaman hep silahlı cihad akla geliyor. Manevi cihad barış içinde cihaddır ve bu çağın en güçlü silahıdır. Bu zamanda en büyük cihad, manevi cihad. Yeni bir cihad tanımına ihtiyaç var bu cihad tanımını da en iyi yapanlar, güzel ahlakı gösterdikleri, dünyada İslamofobiyi dağıtan, Gazze’deki 1.5 milyon kişi. Hiçbir terörist faaliyet içine girmediler, Allah tam teslim oldular.” diye konuştu.

“NEBEVİ AHLAK GÖNÜLLERDE İNŞA EDİLMELİ…”

‘Nebevi ahlakın Allah’a tam teslimiyet’ anlamına geldiğini ve bu ahlakın İslam dünyasında unutulduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, Emeviler’in yaptığı ahlakın, baskıcılığın İslam zannedildiğini, Peygamberin hayatında sesini bile yükseltmediğini söyledi.

İlk ayetin ‘oku’ olduğunu da hatırlatan Tarhan, ‘Oku’ diye Kâinat kitabının okunmasının kastedildiğini ifade etti.

Şiddet, terör gibi olaylarla İslam’ın anlatılamayacağını dile getiren Tarhan, Nebevi ahlakın gönüllerde inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

“CİDDİ EGO ENFLASYONUNUN YAŞANDIĞI BİR DÜNYAYA GİDİLİYOR…”

Dünyada yaşanan ahlaki krize işaret eden Tarhan, haz ve para peşinde koşulan bir dönemin yaşandığını dile getirerek, “Şu anda en büyük ihtiyaç iyi insan ve ahlak ihtiyacı.” dedi.

Narsisizm salgını yaşandığını da dikkat çeken Tarhan, kibirli, kendini üstün gören, hep benim dediğim olsun, kendini beğenmiş insanların arttığını, egosu şişmiş insanları olduğu, ciddi ego enflasyonunun yaşandığı bir dünyaya doğru gidildiğini de kaydetti.

Modernizmin medeniyet krizinde olduğunu, hazcılık, narsisizm, yalnızlık, mutsuzluk, depresyon ve intiharların arttığını da ifade eden Tarhan, din karşıtlığının da arttığını, tüm dünyada güzel ahlaka ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

“EHLİ BEYT HEM SÜNNİLİĞİN HEM DE ŞİİLİĞİN ORTAK NOKTASIDIR”

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören de açılışta yaptığı konuşmada, enstitü olarak yapılan çalışmaların bu toplantıda hedeflenenler için akademik temel oluşturacağını dile getirerek, Osmanlı dönemindeki Ehlibeyt tasavvuru ile ilgili çalışma başlattıklarını da söyledi.

“Ehlibeyt, hem Sünniliğin hem de Şiiliğin ortak noktasıdır.” diyen Prof. Dr. Reşat Öngören, bu alanda ortak bir platform oluşturulmasının tasavvuf bakışıyla daha kolay hale geleceğini de belirtti.

“KIYAMETE KADAR GELECEK TÜM İNSANLAR RABBİMİZE BİAT ETTİLER”

Uluslararası Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Cesim Zeydanlı da “Alemlerin varlık sebebi olarak Hz. Adem (a.s) yaratıldığında kıyamete kadar gelecek tüm insanlar onun sulbünden zerreler halinde yaratılıp, onlara ruh verilerek Rabbimiz onlardan biat istedi. Ruhlar hitaplarını alarak kabul ve biat ettiler.” diye konuştu.

NEVZAT TARHAN AİLESİNİN SEYYİDLİK BELGELERİ…

Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü, Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Yıldırım Beyazıt döneminde kurulan Nakibül Eşraflığın Hz. Muhammed’in neslinden gelenleri kayda aldığını ifade ederek, Nakibül Eşraf Seyyid Ali Muhammed’in defterlerinde de Nevzat Tarhan ailesinin Seyyidlik belgelerinin bulunduğunu anlattı.

Hz. Hüseyin neslinden gelenlere Seyyid, Hz. Hasan neslinden gelenlere de Şerif dendiğini kaydeden Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, sünneti seniyyenin önemine işaret ederek, sünneti seniyyeyi terk edenlerin Al-i Beytten uzaklaştığını dile getirdi.

Nebevi ahlakın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, farzlar, vacipler, sünneti seniyyelerin önemine de işaret ederek, ‘Bunları değiştirmek bidattır’ dedi.

“Nebevi ahlakı denilince Kur’an ahlakı akla gelmelidir.” diyen Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, farz ve vaciplere uymanın önemini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum