Ekmek israfını önlemek için 30 yemek

Ekmek israfını önlemek için 30 yemek

Alanya Belediyesi israfı önlemek için yapımında bayat ekmeğin kullanıldığı 30 çeşit yemeği tanıttı.

Alanya Belediyesi israfı önlemek için yapımında bayat ekmeğin kullanıldığı 30 çeşit yemeği tanıttı. Belediye, bayat ekmek çeşitlerinin tariflerini broşürlerle ev ve işyerlerine dağıtacak.

Alanya Belediyesi bayat ekmekten 26 yemek, dört tatlı çeşidi yapıp tarifesiyle birlikte ev ve iş yerlerine dağıtarak israfı önleyecek. Barcelona Restoran'da düzenlenen törenle tanıtımı yapılan yemek ve tatlı çeşitlerini Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu, İlçe Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar, Belediye Meclis Üyeleri ve basın mensupları birlikte yedi. Ekmek köftesi, peynirli ekmek köftesi, sarımsaklı ekmek, ekmekli ezme, ekmek mantısı, papara, ekmek oğması, tirit, kalaçuş, yalancı paça, ekmek kavurması, bayat ekmek pizzası, ketçaplı dilim pizzası, dilim pizzası ve ekmekli omlet gibi yemek çeşitlerinin yapıldığı restoranda incelemelerde bulunan Başkan Sipahioğlu, bayat ekmek çeşitlerinin tariflerini broşürlerle ev ve iş yerlerine dağıtacaklarını söyledi.

25 BİN ADET BROŞÜR DAĞITILACAK

Böylece israfın önüne geçeceklerini kaydeden Başkan Sihaioğlu, 25 bin adet broşür bastırdıklarını ve tamamını dağıtacaklarını kaydetti. Belediye Başkanı Sipahioğlu, tasarruf kültürünü geliştirmek, aile bütçesine katkı sağlamak ve ekmek israfını azaltmak amacıyla projeyi başlattıklarını ifade etti. Özellikle otellerde bayat ekmelerin israf edildiğini kaydeden Sipahioğlu, dağıtacakları broşürlerin aşçı ve ev hanımlarının mutfakta bir köşe de bulundurup israfı önlemelerini tavsiye edeceklerini söyledi. Sipahioğlu, "Bayat ekmekten 30 çeşit yemek ürettik. Ekmeklerin bayatlaması, çöpe gitmesi gerektiği anlamına gelmez. Broşürlerdeki tarifleri ev hanımları ve mutfak kültürü olan beyler mutfaklarında uygun bir yerde bulundurarak, isteğine göre bu tariflerden yemek yapabilir. İsrafı önleyerek tasarruf kültürümüzle fakirleşmeyi engellemek istiyoruz. Ülke ekonomisini ve tasarruf kültürünü artırmayı düşünüyoruz. " dedi.

İslam dininin her konuda insanlara bir rehberi bulunduğunu ifade eden Müftü Ahmet Hamdi Başpınar, bayat ekmeğin değerlendirilmesi konusunun gündeme geldiğinde ilk önce akla israf konusunun geldiğini söyledi. Başpınar, "Dünyanın bir çok yerinde, bizim rahatlıkla sofralarımızda rahatlıkla bıraktığımız veya hiç çekinmeden çöpe attığımız yemek ve ekmeği arayıp ta bulamayan milyonlarca insan var. Açlıktan ölen insanlar var. Açlıktan ölen insanların olduğu bir ortamda bizim ekmek, yemek ve enerji israf etmemiz bir Müslüman'ın yapmaması gereken bir tavır. Bu projeyi gerçekleştiren Sayın Belediye Başkanımızı tebrik ve personelini ediyoruz. " diye konuştu.

Alanya Müftülüğü olarak bu projeye yardım noktasında Cuma günü vaazlarda işleyeceklerini belirten Başpınar, Kutlu Doğum münasebetiyle düzenleyecekleri yedi konferans ve çeşitli etkinliklerde broşürlerden dağıtacaklarını söyledi. Türkiye'de altı milyon ekmeğin çöpe gittiğine dikkat çeken Tüketici Hakları Derneği Alanya Şube Başkanı Cemal Şencan, bayat ekmekten 30 çeşit yemekle tatlıyı hazırlayan aşçıbaşı Mesut Erdana, yemeklerin her evde bulunan malzemelerden kolaylıkla yapılabileceğini ve damak tadına uygun olduğunu söyledi.

Cihan