Ellerle gelen tehlikeye dikkat

Ellerle gelen tehlikeye dikkat

Ellerindeki mikropları görmek ister misin?

Kar amacı gütmeden, dünyanın dört bir yanında yayınlanan sosyal reklam, ellerimizdeki tehlikeye dikkat çekiyor. Kampanyanın amacı, sabun kullanmayan halkı, sık sık el yıkamaya alıştırmak.

Dünyada insanların büyük bir çoğunluğu ellerini sadece su ile temizler ve birçok ülkede sadece su ile yıkamanın görünür kirlerin uzaklaştırılmasının yeterli olduğunu düşünür. Fakat ellerin sadece su ile yıkanması; sabun ile ellerin yıkanması ile karşılaştırıldığında, mikroorganizmaların uzaklaştırılmasında çok daha daha az etkilidir.

HİJYEN HASTALIK RİSKİNİ ÖNLÜYOR

Yüzyıllar boyunca su ve sabunla el yıkamak, kişisel hijyenin bir ölçüsü olarak düşünülmüş. Fakat el yıkama ve hastalık yayılması arasındaki ilişki son 200 yıl içinde kurulmuş ve özellikle eller vasıtasıyla bulaşıcı hastalıkların yayıldığı ortaya konmuş.

El hijyeni, toplumda bulaşıcı hastalıkların kontrolü ve önlenmesi için önemli ve uygulanması kolay bir tedbir olup, özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklarda hastalık yükünü önemli oranda azaltabilir. Okullarda, evlerde ve toplumda yemekten önce, tuvaleti kullandıktan sonra sabun ile el yıkama alışkanlığının teşvik edilmesi gerekiyor.

Bu alışkanlık; herhangi bir aşı veya tıbbi müdahale ile karşılaştırıldığında, diyareden ölümlerin yaklaşık yarısını ve akut solunum yolu enfeksiyonlarından ölümlerin dörtte birini önleyerek, daha fazla çocuğun yaşamasını sağlayabilir.

Dünyada el yıkamanın önemli olduğu kritik durumlarda (tuvaletten sonra, çocuk bezini değiştirdikten sonra ve yiyeceklere dokunmadan önce gibi) sabun ile el yıkama alışkanlığı, yüzde 0 ile yüzde 34 arasında değişmektedir.

Başka bir çalışmaya göre; evde sabun olduğu halde el yıkamada sabun kullanımı yüzde 3 ile yüzde 47 arasında değişmekter.

Sabun kullanmak yıkamaya ayrılan süreyi uzatır, mikroorganizmaların çoğunu taşıyan yağ ve kirlerin çıkmasını, ovmayı ve sürtmeyi kolaylaştırır ve bunun yanı sıra ellerin hoş kokmasını sağlar.

Sabun, temizlik hissi ve hoş bir koku verdiği için, el yıkama davranışını teşvik eder. Uygun kullanıldığında tüm sabunlar, hastalıklara sebep olan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasında eşit derecede etkilidir.

TÜRKİYE'DE KULLANMA ORANI ÇOK DÜŞÜK

ağlık Bakanlığı nın verilerine göre; Türkiye de yılda kişi başına 800 gr. temizlik kâğıdı tüketiliyor. Ayrıca her 100 ailenin sadece 24 ü tuvalet kâğıdı kullanıyor. Bu oran, ABD de kişi başına yıllık 24 kg temizlik kâğıdı ve her ev şeklindedir.

Türkiye de kişi başına düşen sabun tüketimi, dünya standartlarının çok altında görünüyor. Kişi başına düşen yıllık katı sabun tüketimimiz 600 gr., sıvı sabun tüketimimiz ise 100 gr. Türkiye'de çeşitli şehirlerde yapılan araştırmalarda; işletmelerin yüzde 70 inde sıvı sabun kullanılmadığı, yüzde 20 sinde ise hiç sabun olmadığı tespit edilmiş.

Haber Türk