Emanetten Mülke Gençlik
Mustafa ORAL'ın İbrahim Ünal'ın "Artık Çocuk Değilim" isimli son kitabı hakkındaki yazısı.....
Emanetten Mülke Gençlik
Modern hayat insanları bir taraftan şehirlerde yaşamaya zorlarken, bir taraftan da şehir hayatında bireyleri yalnızlaştırarak dar alanlara hapsediyor. Teknolojinin ilerlemesi, yeni iletişim araçlarının devreye girmesi, ataerkil aile yapısından çekirdek aileye geçilmesi, Bediüzzaman’ın ifadesi ile çocukların ilk ve en hakiki üstadı ve mürebbisi olan annelerin çalışma hayatına katılması toplum düzenini bozuyor.
Toplumu birbirine bağlayan, fertlerin sağlıklı gelişiminde en önemli unsurlar olan, bu anlamda gerçek bir okul hüviyeti taşıyan örf, adet, gelenek, görenek, inanç gibi değerlerin şehirlerde gün geçtikçe etkisini yitirmesi şehirlerin ruhunu kaybederek “kent”leşmesine neden oluyor. Kent içinde çocuklar, kadınlar, ihtiyarlar, bilhassa gençler savunmasız kalıyor. Bu durum geçmişinden kopuk, günübirlik yaşayan nesillerin yetişmesine zemin hazırlıyor.
Nursi 70 yıl önce bu günleri görüyormuşçasına modern medeniyetin çarkları altında ezilen toplumun farklı kesimlerindeki insanlar için İhtiyarlar Risalesi, Hanımlar Rehberi, Gençlik Rehberi gibi kitaplarını neşretti. Nursi’nin bu risalelerde işaret ettiği hususlar kentleşme ve modernizm bağlamında yeni yeni keşfedilmeye başlıyor. Bu meyanda son on yılda bilhassa gençliğin eğitimi üzerine yüzlerce kitap yayımlandı . İbrahim Ünal bu alanda eser veren önde gelen yazarlardan birisi.
İbrahim Ünal çocuklar, gençler ve aile üzerine yoğunlaşan bir yazar. Bu minvalde gazetelerde ve dergilerde makaleler ve incelemeler yayımlıyor, radyolarda ve televizyonlarda programlar yapıyor. Bunlara ek olarak “Çocuk ve Biz”, “ Ana Babanın Çocuğa Yaklaşımı” ve “Gençle İletişim” gibi kitaplara imza attı.
Ünal kısa süre önce bu yöndeki kitaplarına birini daha ekledi: Artık Çocuk Değilim. Kitap Nesil Yayınlarından çıktı. “Ergenlik Dönemi”, “ Zorluklarla Baş Edebilirim”, “Zararlı Alışkanlıklar ve Bağımlılıklar”, “İlişkiler”, “Okuyorum, Öğreniyorum” ve “Büyüdüm, Evlenmek İstiyorum” şeklinde 6 bölümden oluşuyor.
Uzun yıllar öğretmenlik yapan Ünal en büyük hayalinin yalnızca gençliğe dönük bir kitap yazmak olduğunu belirterek, bu gün bu hayalini gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek söze başlıyor.
Ünal kitabında on iki-on sekiz yaş arasındaki gençlerin gençliklerinden evliliklerine, oradan ebediyete uzanan hayatlarına hakim olması gereken ilkeleri, değerleri, manevi dinamikleri anlatmayı hedeflemiş. Gençlerin yaşadığı buhranları, güncel sorunları, hayatında karşılaşabileceği muhtemel durumları yedeğe alarak sorular soruyor, cevaplar veriyor. Başta ergenlik ve gençlik dönemindeki fiziki/bedensel ve psikolojik değişiklikler ve bunların doğurduğu sorunlar olmak üzere, kendini beğendirme arzusundan kız-erkek ilişkilerine, aşktan cinselliğe uzanan çizgide bir dizi soruna çözüm getirmeye çalışıyor.
Gençlerin boy, kilo, güzellik gibi fiziki sorunlarına, ölüm, beğenilme isteği, öfke, özgüven, reddedilme korkusu gibi metafizik sorunlarına atıf yaparak, bu durumların sonucu oluşabilen sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlığı gibi kötü alışkanlıklara çözüm önerileri sunuyor.
Bireyin kişilik yapısının belirlenmesinde başlıca etkenlerin aile, din, okul, arkadaşlık, ekonomik durum, internet gibi unsurların olduğuna dikkat çeken yazar doğru bir dini eğitimin sorunun çözümünde en belirleyici unsur olduğuna işaret ediyor.
Model aile olmanın önemine de değinen yazar anne babaların kendilerini yenilemeleri gerektiğini, gençlerin neye, ne kadar ihtiyaç duyduğunu, neyi istediğini, nelerden hoşlandığını bilmeden onların sorunlarını çözmenin zor olduğunu ifade ediyor. Bu çerçevede sevgiye, saygıya, anlayışa dayalı sağlıklı bir iletişim dilinin önemine vurgu yapıyor.
Ünal kitabında içerik doğrultusunda sade bir üslup tercih etmiş. Tolstoy’dan Turgenyev’e, Mevlana’dan Şeyh Galip’e, Nursi’den Fethullah Gülen’e kadar geniş bir atıf dünyası ile sözlerini açımlamış. Kitap ilk elden Nursi ve Fethullah Gülen’in gençlerle ilgili tespitlerinin şerhi olarak da okunabilir.
Kitap her ne kadar gençlere hitap ediyor gözükse de, başta anne babalar ve öğretmenler olmak üzere, gençlerle ilgisi olan bütün kesimleri ilgilendiriyor. Bu anlamda gençlerin ve gençlerle ilgisi olan herkesin kitabı okumasında fayda var.