Engelliler için 4 milyon kaynak

Engelliler için 4 milyon kaynak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı engelliler için hazırlanan projelere, 2012 yılı içerisinde 4 milyon lira kaynak aktartı...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan Özürlüler Destek Programı (ÖDES) ile 11 ilde 33 proje gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, yaptığı açıklamada, ÖDES'in, yerel dinamikleri harekete geçirerek özürlülüğün önlenmesine katkıda bulunmayı, özürlülük konusunda özürlüler ve toplumun tüm kesimlerinde farkındalık yaratmayı amaçlayan bir destek programı olduğunu belirtti.

ÖDES'in ilk etapta 2011'de Orta ve Doğu Karadeniz'de yer alan Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat ve Trabzon illerinde uygulanmaya başladığını vurgulayan Asan, şöyle devam etti:

''ÖDES 2011 Programı'nın kapsamı, özürlülük konusunda sunulan hizmetler için mevzuatlarda yapılan düzenlemelerin toplumumuzda özürlülüğe ve özürlü bireye yönelik bakış açısını ve olumsuz tutumları değiştirmeye yetmediği bilinciyle oluşturulmuştur. Özürlülüğü, koruyucu ve önleyici hizmetlerle, özürlülüğün önlenebileceği ve etkilerinin azaltılabileceğini daha fazla anlatarak, bilgilendirmek ve bilinçlendirerek toplumda farkındalık ve duyarlılık yaratılması amaçlanmıştır. Bakanlığımızca 2011 yılında başlatılan program ile Orta ve Doğu Karadeniz'de 11 ilde, engellilerle ilgili duyarlılık ve farkındalığın geliştirilmesine, engelliliğin önlenmesine katkıda bulunulması amaçlandı.''

Projelere 2 milyon lira kaynak aktarıldı

Program çerçevesinde 2011 yılında 158 projeden finansmanı uygun bulunan 33'ü için valiliklere 2 milyon lira kaynak aktarıldığını belirten Asan, ''ÖDES, uygulandığı illerde özürlüler ve özürlülükle ilgili farkındalık yaratılmasına, özürlülerin ve ailelerin bilgilendirmesi ve bilinçlendirilmesine, bağımsız yaşam eğitimleriyle özürlülerin sosyal yaşama katılımının artılmasını hedeflemektedir'' dedi.

Asan, desteklenen 33 projeyle 500 bin kişiye doğrudan ulaşıldığını kaydederek, ''Projelerde ücretli olarak tam veya yarı zamanlı personel, geçici işlerde çalışan personel, eğitimci ve anketör olarak yaklaşık 166 kişi istihdam edildi. Projeler çerçevesinde 9 adet internet sitesi kuruldu. Söz konusu sayılar programın başarısını ortaya koyuyor'' ifadesini kullandı.

Aşkın Asan, 2012 yılında ÖDES için ayrılan kaynağı iki katına çıkardıklarını da ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''2012'de finansmanı uygun bulunan 63 proje için valiliklerimize sağladığımız imkanları ikiye katlayarak 4 milyon lira kaynak aktardık. ÖDES'e 2013'te de devam edeceğiz. Bakanlığımızın desteği ile geliştirdiğimiz projelerle engellilerimiz yarınlara daha umutla bakacak.''

Bugün