Et tüketmemek hastalığa davetiye çıkarıyor
En temel besin maddeleri arasında yer alan etin yılda en az...
En temel besin maddeleri arasında yer alan etin yılda en az 20 kilogram tüketilmesi gerektiği bildirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Akyol, et tüketiminin azalmasının bazı hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.
Kişi başına tüketilen et miktarının ülkenin sosyo-ekonomik gelişmişliğinin göstergesi olduğuna dikkat çeken Akyol, Türkiye'de bir kişinin yıllık ortalama kırmızı et tüketiminin 15 kilo civarında olduğunu dile getirdi. Akyol, bu oranın AB ülkelerinde 75, ABD'de ise 122 kiloya kadar çıktığını kaydetti. Sağlıklı bir yetişkinin yılda en az 20 kilo et tüketmesi gerektiğine vurgu yapan Volkan Akyol, çocuklarda ve demir eksikliği olanlarda bu miktarın üzerine çıkılmasının şart olduğunu ifade etti.
Etin beslenme açısından farklı bir yerinin bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Akyol, şunları söyledi: "Kırmızı, beyaz ve tavuk etinin vücudumuz için sağladığı farklı yararları vardır. Bunların nitelikleri bitkisel gıdalarca yerine getirilememektedir. Bu sebeple et tüketilmemesi vücuda onarılmaz zararlar verebilir."
Yeteri kadar et yemeyen kişilerde, demir, B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliklerine bağlı olarak bazı hastalıkların ortaya çıkacağını anlatan Akyol, hayvansal gıdaların gereğinden fazla tüketilmesinin de bazı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısı yaptı. Akyol, şöyle konuştu: "Özellikle yağlı etlerin ve hayvansal yağ içeren gıdaların doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp - damar, diyabet ve yüksek tansiyon hastaları dikkatli olmalı, yağsız veya az yağlı gıdaları tercih etmelidirler. Kırmızı et tüketiminin yüksek olduğu batı toplumlarında kırmızı etin fazla tüketilmesine bağlı şekillenen bu şekildeki metabolik hastalıklar da büyük sorunlar oluşturmaktadır. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğunda genel olarak günlük diyetin yüzde 40-50'sinin hayvansal proteinlerden sağlanması gerekmektedir."
KOYUN SAYISI AZALDI
Prof. Dr. Volkan Akyol, hayvan sayısının sürekli azalması sebebiyle et tüketiminin de düştüğüne işaret etti. 1936 yılında nüfusu 15 milyon olan Türkiye'de 10 milyon koyun bulunduğunu hatırlatan Akyol, şu anda 72 milyon insan için 24 milyon koyun bulunduğuna işaret etti. 1980'li yıllarda kişi başına bir koyunun düştüğünü aktaran Volkan Akyol, şu anda ise 3 kişiye bir koyun düştüğü bilgisini verdi. Akyol şöyle konuştu: "Komşu ülkelere koyun satarken şimdi aynı yerlerden koyun satın alma durumundayız. Açlık, kıtlık, savaş, deprem gibi durumlarda Türkiye'nin güvencesi, gizli bir potansiyeliydi et. Hollanda, yüzölçümü Türkiye'nin yaklaşık 20'de biri kadar toprağa sahip olmasına rağmen tarım ve hayvancılıktan yılda 33 milyar dolar gelir elde etmektedir. Biz mevcut potansiyelimizi kullanamıyoruz."
Volkan Akyol, hayvan sayısının azalmasıyla et fiyatlarının da yükseldiğine işaret ederken, "Mayıs 2009'da kilosu 13 TL olan kuzu etinin fiyat 20 liraya yükseldi. Kuzu eti yüzde 53.8, sığır eti ise yüzde 13 oranında arttı. Tüketici artan ekonomik sıkıntılar, yükselen fiyatlar nedeniyle kuzu eti alamaz konumdadır." diye konuştu.