Evde kolaylıkla yetiştirilebilecek 10 çiçek
Canlı çiçekler yerine plastik parçalarının evlerimize girmesinin üzerinden çok uzun bir zaman geçmiş değil. Çiçek yetiştirme incelik ve sabır isteyen bir iştir
Daha özeti, bir medeniyet çalışmasıdır. Bizim medeniyetimiz; "Kıyamet koptuğu anda elinizde bir fidan varsa onu dikin" diye emreder. Böylesine hassas bir anlayışın müntesipleri için, çiçek yetiştiriciliği de oldukça önemlidir. Aşağıdaki hazırladığımız liste, bir kısmı yoğun emek isteyen, bir kısmı fazla zaman ayırmadan da yetiştirebileceğiniz on bitki türünü ve bakım tekniklerini içeriyor. Hepsi evinizde ya da bahçenizde yetiştirebileceğiniz bitki türleri. Kuşlar için ev yapabilecek kadar naifleşen bir medeniyetin evlatlarının evlerini, naylon çiçekler değil, canı olan çiçekler süslemelidir.
1) Orkide
Yeri: Direkt gün ışığı altında tutulmamalı ancak aydınlık bir yer tercih edilmelidir. Havadar ve nemli bir ortamda da toprağın kurumaması sağlanmalıdır. Ayrıca ısı farklılıkları olabilecek yerlere konulmamalıdır.
Bakımı: Çok büyük olmayan bir saksıda büyütülmelidir. Düzenli olarak uygun gübre verilmelidir. Kaloriferli mekânlarda bitkinin bulunduğu ortam nemli tutulmalıdır.
Sulama: Orkide, sulama konusunda çok dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Bulunduğu ortamdaki ısının en düşük olduğu saatlerde su verilmelidir. Yağmur suyu kullanılması iyi olur. Çok sulama bitkinin bozulmasına neden olabilir. Köklerinin kesinlikle hava alması gerekir. Bulunduğu kap, hafif nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.
2) Ortanca
Yeri: Aydınlık fakat direkt gün ışığı almayan yerlerde bakılmalıdır. Balkon ya da bahçe bitkisidir.
Bakımı: Tomurcuklanma başladığında çiçekli bitki gübresi düzenli olarak verilmelidir. Geniş saksı kullanılmalı, çiçeklenme bitince değiştirilmelidir. Kışın dondan korumak gerekir.
Sulama: Çok isteyen bir bitkidir. Toprağı daima nemli kalmalıdır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde daha az su verilebilir. Kesinlikle kireçli su verilmemelidir.
3) Küpe çiçeği
Yeri: Yazın yarı gölge, kışın aydınlık bir ortam ister. Ev içinde kolaylıkla yetiştirilebilir. Sık sık havalandırılmalıdır. Yaz aylarında balkon ya da terasa bırakılırsa iyi gelişir.
Bakımı: Kışın, 5 - 10 derece arası, yazın 15 - 23 derece arası sıcaklık, küpe çiçeği için idealdir. Ocak ve şubat aylarında saksı değiştirilebilir. Gelişme döneminde, bitki gübresi on günlük aralarla verilmelidir.
Sulama: Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalı, kışın çok az su verilmeli ancak tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir.
4) Sardunya
Yeri: Dış mekân bitkisidir. Ev içinde de yetiştirilebilir. Çok ışık alan ortamları seven bir bitkidir.
Bakımı: Yazın haftada bir ya da iki kez bitki gübresi verilmelidir. Özellikle Ağustos aylarında...
Sulama: Sıcak havalarda toprak hafif nemli kalacak şekilde sulama yapılmalı, kışın kuru bırakılmamalıdır.
5) Dua çiçeği
Yeri: Direkt gün ışığı almaması gerekir. Yarı gölge mekânlarda daha güçlü büyüyebilir.
Bakımı: Düzenli olarak bitki gübreleri ve özel sıvı gübreleri verilmelidir.
Sulama: Dua çiçeği nemi seven bir bitkidir. Düzenli sulama yapılması gerekir.
6) Peygamber kılıcı
Yeri: Peygamber kılıcı, güneş ışığını direkt gören bir yerde de gölgede kalan bir yerde de büyümesini devam ettirebilir.
Bakımı: Evinizde canlı bitki bulunmasını isteyip de zamandan yana bir sıkıntısı olanlar için ideal bir bitki türüdür. Çok sağlam ve güçlü bir bitkidir. Kuru havadan etkilenmez. Uzun süre su vermeseniz bile yaşamını sürdürebilir.
Sulama: Sulama açısından da oldukça kolaylık sağlayan bir bitki türüdür. Yalnız kış aylarında fazla sulanması çürümesine neden olabilir. Bitki, saksısına sığmadığında saksıyı değiştirebilirsiniz.
7) Menekşe
Yeri: Menekşe, dört yüzün üzerinde farklı türü olan bir çiçektir. Işığı severler, ancak yine de direkt güneş ışığından korunmalıdır.
Bakımı: Kış aylarında 15 derecenin altına düşmemelidir. Özellikle ani ısı değişikliklerinden korunmalıdır. Kurallarına uyulduğu takdirde yetiştirilmesi keyif verici güçlü bir çiçektir. Ancak uyarmakta fayda var; menekşe, çok fazla emek ister.
Sulama: Toprağı daima ılık tutulmalıdır. Yapraklarına kesinlikle su değdirilmemelidir. Yüksek nem isteyen bir bitkidir. Saksısı küçük olmalı ve sık değiştirilmemelidir.
8) Açelya
Yeri: Kış aylarında aydınlık, yazları da gölgede bulundurulması gerekir. Direkt güneş ışığından korunmalıdır.
Bakımı: En rahat büyüdükleri ortam serin mekânlardır. Kışın 15 derecenin altına düşmemesi gerekir. Fazla derin bir saksıya ihtiyaç duymaz ama olabildiğince geniş bir saksıda bulunması gerekir.
Sulama: Toprağı sürekli ıslak olmalıdır. Nemli olması yetmeyecektir. Susuz kalması ya da aşırı ısıyla karşılaşması yapraklarını dökmesine sebep olur. Çiçek zamanında yaprakları her gün nemlendirilmelidir. Çiçek açınca izlemeye doyamayacaksınız.
9) Camgüzeli
Yeri: Kesinlikle güneş gören, aydınlık ve havadar bir yerde tutulmalıdır.
Bakımı: Ilık ortamlarda bulunması gerekir. Yaz aylarında sürekli havalandırılmalıdır. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde, ayda bir ya da iki kez sıvı gübre verilmesi çiçeği güçlendirir. Mevsim sonunda bozulan camgüzeli çiçeğinin saksısını değiştirmenize gerek kalmaz.
Sulama: Özellikle yaz mevsimlerinde bol bol sulanmalıdır. Ayrıca yaprakları da sık sık nemlendirilmelidir.
10) Çiğdem
Yeri: Toprak konusunda seçici olmadığı gibi yer konusunda da seçici değildir. Güneşli ya da yarı gölge yerlerde daha iyi sonuç elde edilebilir.
Bakımı: Rutubetli yerlerde yetiştirilebilir. Geçirgen toprakları sever. Saksıya ekilen çiğdem soğanları, tomurcuklandığında içeri alınabilir. Soğanları en fazla on santim derinliğe dikilmelidir.
Sulama: Saksıda bakılması zor çiçeklerdendir. Devamlı sulamaktan kaçınılmalıdır. Çabuk çürüyebilen çiğdem çiçeğinin toprağının -fazla olmamak kaydıyla- nemli olması gerekir.
Milli Gazete
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.