Evlilik ve Çift Danışmanı Ayşenur Kahveci: Önce ‘Kendini Keşfet’
Evlilik ve Çift Danışmanı Ayşenur Kahveci’yle yapılan söyleşi
Merkezinizin ismi Enfüsi Eğitim ve Danışmanlık merkezi. Çok da duyduğumuz bir isim değil. Ne demektir Enfüsi?
Haklısınız. İsmimiz galiba ilk dikkat çeken detayımız oldu. Şöyle ki; Enfüsi nefis kelimesinin çoğulu manasına gelir. Nefis ise bilindiği üzere kişinin kendisi demektir. Danışmanlık hizmetini verirken bireylere bir hareket noktası sunmamız lazım. İşte bu nokta nefis noktası yani kişinin kendisi olursa iyileşme sürecini hızlı ve pratik bir şekilde yakalarız. Üstelik kalıcı olan iyileşmeyi de bu şekilde sağlayabiliriz. Enfüsi bu manaya ithafta bulunan “kişinin kendine ait bakış açısı, düşünüş şekli ve hadiselerin kişinin şahsi dünyasındaki aksetmeleri” manasına gelir. Her zaman dediğimiz gibi önce “Kendini Keşfet…”
Derin bir manası varmış. Peki Ankara’nın en tarihî dokusuna sahip Hamamönü muhitinde şahane bir merkeziniz olduğunu biliyoruz. Alışıldığı gibi bir apartman dairesini veya bir iş merkezini değil de neden eski bir Ankara konağını tercih ettiniz?
Evet bu soru danışanlarımızın da çokça sorduğu bir soru. Kısaca şöyle izah edeyim; eski yapılara kişisel olarak önceden gelen bir ilgim hep vardı zaten. Bana daha sıcak ve duygulu geliyor eskimiş her şey. Biriken yaşanmışlıklar kıymet katıyor gibi düşünürüm. Tecrübe eşya da bile olunca değer katıyor sanki. Galiba buna bir de pandemi döneminde yaşadığımız karantina sürecinin de bunalmışlığı eklendi ve kendimi böyle ahşap kokulu bu şahane konakta buldum.
Danışanlarınız nasıl karşılıyor böyle bir konakta danışmanlık hizmeti almayı?
Öyle huzurlu hissediyorlar ki, en çok duyduğumuz şu oluyor: “Buraya gelmek bile bizi iyileştiriyor, mutlu ediyor.” Yani danışanlarımızla aynı duyguları paylaşıyoruz diyebilirim. Elhamdülillah biz de her gün ilk günkü heves ve heyecanla açıyoruz kapılarımızı.
Ne güzel. Biz dediğinize göre birkaç uzman olarak hizmet verdiğinizi anlıyorum. Doğru mu?
Doğrudur evet. Birbirinden kıymetli alanında uzman hocalarımız var. Aile danışmanı, çocuk psikoloğu, klinik psikolog ve diyetisyen hocamızla birlikte çok tatlı bir aile olduk Enfüsi’de.
Çok güzel. Yok yok adeta. Peki bu hocaların çalışma alanları nelerdir Ayşenur Hanım?
Buna kısaca cevap verebilirim. Çocuk psikoloğumuz çocuklarda en yaygın görülen tırnak yeme, alta kaçırma, akran zorbalığı, kardeş kıskançlığı, travma, depresyon gibi davranış bozukluklarını; klinik psikoloğumuz yetişkin ve ergenlerde halk arasında takıntı diye bilinen OKB, depresyon, sınav kaygısı, fobiler, anksiyete bozukluğu gibi patolojik alanları; bendeniz aile ve çift danışmanlığı, tüm cinsel işlev bozukluklarını ve ülkemizde son yıllarda daha çok ihtiyaç duyulmaya başlayan ölüm ve yas terapi alanını; diyetisyen hocamız ise gerek psikolojik kökenli yeme bozukluklarını psikolog ve diyetisyen işbirliği içinde gerekse diğer nedenlere bağlı yeme bozukluklarını çalışıyor.
Online seans uygulaması da yaygınlaşmaya başladı malum. Siz de online görüşmeler yapıyor musunuz?
Tabi. Yüz yüze seanslarımızla birlikte online seasnlarımız da oluyor. Bu hizmetimizden faydalanan il dışından ve yurt dışından danışanlarımız var.
Çocuklarda hangi terapi yöntemlerini kullanıyorsunuz?
Öncelikle şunu söylemeliyim ki; şahane bir oyun terapi odası hazırladık yavrularımız için. İtiraf edeyim ki merkezimizi açarken de bugün de beni en çok heyecanlandıran oda bu odamızdır. Tamamı ahşap ve organik boyalardan yapılmış oyuncaklarımızı çocuklarımızın sağlığı için özenle seçtik. Bu odanın minik ruhlara şifa olması için dualarla yerleştirdik hepsini. Kullandığımız yöntemlerimize gelince oyun terapi ile birlikte masal terapi, kukla terapi, sanat terapi, kum tepsisi terapisi, genogram uygulaması, resim analizi, akıl ve zeka oyunları gibi terapi yöntemleri ile alanında uzman hocalarımızla hizmet veriyoruz. Tüm bunlara ilaveten çocuklara 18 adet psikometrik testlerimizi de uyguladığımızı söylemek isterim. Testlerle ilgili detaylı bilgi almak isteyenler instagram hesabımızdan inceleyebilirler.
Evlilik ve çift danışmanlığında en çok hangi tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Buna rol çatışması diye cevap verebilirim sanırım. Onu da iletişim problemleri takip ediyor belki de. Ve sonrasında herhalde sınır ihlali ve gerçekçi olmayan evlilik beklentileri diye bu sorunuzu cevaplandırabilirim. Bu arada şunu da eklemek isterim ki terapi alanları içinde en zoru çift terapisidir.
Öyle mi? Buna şaşırdım doğrusu. Peki neden?
Çünkü çiftler genelde birbirlerini itham ederler ve bu da iyileşmenin önünü tıkayan kocaman bir kaya etkisi oluşturur. İşte bu sebeple Enfüsi diyoruz. Önce kendini keşfet.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.