Evliya Çelebi tarihin ilk 20 kişisi arasında
Avrupa Konseyi'nde açılan bir sergide, insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasına en çok katkıda bulunan 20 kişi tanıtıldı. Bu isimler arasında Evliya Çelebi'ye de yer verildi.
Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi binasında açılan bir sergide, insanlık tarihinde farklı kültürlerin kaynaşmasına en çok katkıda bulunan 20 kişi tanıtıldı. Sergilenen 20 kişinin arasında Evliya Çelebi de bulunuyor. Evliya Çelebi sergide şu ifadelerle tanıtılıyor: "Osmanlı İmparatorluğu'ndaki en önemli gezgin. 40 yıldan fazla bir zaman imparatorluğun ucsuz bucaksız topraklarında gezdi. Çalışması, Osmanlı İmparatorluğu'nda kültürel hayata dair önemli rehberlerden biri olarak kabul ediliyor." Avrupa Konseyi Parlamenterler Assamblesi girişindeki sergide, "insanlık tarihinde kültürler ve medeniyetler arasında köprüler kurulmasına en önemli katkıda bulunan ve öncü rol oynayan" 20 kişi yer alıyor. Sergiyi gezenler bu kişiler içinden en önemli bulduklarını seçme imkanına da sahip. Sergide halkın tercih yapması için anket formları da bulunuyor.
AYNI ZAMANDA HAFIZDI
Dünya tarihinin en önemli 20 kişisi arasına giren Evliya Çelebi, 25 Mart 1611'de İstanbul'un Unkapanı semtinde doğdu. Babası Derviş Mehmed Zilli, padişahların kuyumcubaşılığında bulunmuş ve seferlere katılmıştır. Mahalle mektebi, medrese ve Enderunda iyi bir eğitim alan Evliya Çelebi, okul öğreniminin dışında özel hocalardan Kur'an-ı Kerim, Arapça, ve yabancı dil dersleri aldı. Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafız oldu.
50 YIL DURMADAN GEZDİ
Evliya Çelebi, öğrenimini bitirdikten sonra sarayda görev aldı. Yaptığı işlerle padişah ve devlet ileri gelenlerinin beğenisini kazandı. Bu yüzden çok yüksek görevlere getirilmesi düşünülüyordu. Ancak Evliya Çelebi yeni yerler görmek istiyordu. Bu yüzden sarayda fazla kalamadı. İlk gezisini, İstanbul ve çevresine yaptı. Daha sonra tam elli yıl boyunca durmadan gezdi. Gezmek için gittiği son yer Mısır oldu. 1683 yılından sonra vefat etti. Evliya Çelebi gezilerini Seyahatname adı altında kitaplaştırdı.
Medeniyetleri insanlığa onlar tanıttı
Evliya Çelebi
Konfüçyus
Pierre de Coubertin
Jean Henri Dunant
James William Fulbright
Mohandas Karamchand Gandi
Büyük İskender
Johannes Gutenberg
Friedrich von Humboldt
Martin Luther King Jr.
Ferdinand Macellan
Marco Polo
Eleanor Roosevelt
İbni Rüşd
Albert Schweitzer
Leopold Sedar Senghor
Huda Shaarawi
Rahibe Teresa
Leonardo da Vinci
Henrik Arnold Wergeland
Yeni Şafak