'Fatih'in eğitim gördüğü medresede restorasyon sürüyor
Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü medrese olarak bilinen Saatli Medresesi'ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor.
Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim gördüğü medrese olarak bilinen Saatli Medresesi'ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor.
Osmanlı mimarisinden izler taşıyan Saatli Medrese aslına uygun olarak ihya ediliyor.
2. Murat zamanında yaptırılan, Üç Şerefeli Cami ve Peykler Medresesi arasında bulunan tarihi yapı, restorasyonu tamamlandığında, geçmişte olduğu gibi eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılacak.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, gazetecilere yaptığı açıklamada, medresenin Edirne için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Medresenin dönemin önemli eğitim kurumlarından olduğunu belirten Güneren, "2. Murat zamanında 1440'lı yıllarda yapılmış bir eser. Tabii o zaman Edirne başkent ve İstanbul henüz fethedilmemiş. Dolayısıyla ilimin ve irfanın başkenti Edirneymiş. Bu manada hizmetin görüldüğü, eğitimin yapıldığı bir medrese burası. Fatih Sultan Mehmet'in de Edirne'de doğduğu biliniyor. Dolayısıyla bu şekilde bir rivayet var. Fatih Sultan Mehmet'in eğitim gördüğü medrese olarak da anılmaktadır burası." dedi.
Medresenin aslına uygun bir şekilde restore edildiğini vurgulayan Güneren, şunları kaydetti:
"Biz restorasyon çalışmasına başladığımızda ciddi şekilde çimento temizliğine giriştik ve bugün itibarıyla bu temizlik tamamlandı. Yaklaşık 1 yıldır devam ediyor restorasyon. Koruma Kurulu'ndan 2 defa projemiz revize edilip onaylandı. O revizeler doğrultusunda şu anda uygulamamıza devam ediyoruz. Burası eyvanlı revaklı avlusu olan bir medrese. Bugün itibarıyla malumunuz revakları göremiyoruz. Sütun ayakları gelmiş vaziyette. Sütunlar da geldi. İlk etapta ayakları sütun olmak üzere revaklar yapılacak onun ardından öğrenci hücrelerinin önü bu şekilde revaklarla kapatılacak ve daha rahat kullanıma geçilmiş olacak. Burada bir yazlık bir de kışlık derslik dediğimiz büyük mekanlar var. O mekanlarda önceki projelerde ciddi hatalar vardı onlar düzeltildi. Özgün mimarisine en uygun hale getirildi. Burası bundan sonraki dönemde de restorasyon bittikten sonra eğitim-öğretim amaçlı kullanılmasını tasarladığımız bir bina."
Güneren, medresenin çok eski bir yapı olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde eğitim-öğretimde kullanılmalı. Sadece dört duvarın yapılması yetmiyor. Elektrik, ısıtma, soğutma altyapısının getirilmesi gerekiyor. Bütün bu ihtiyaçlar da göz önüne alınarak şu anda altyapı çalışmalarını da yapıyoruz. Bittiği zaman da bu gördüğünüz dersliklerin her birisi, ısıtılabilir, soğutulabilir, internet olan, aydınlatması olan mekanlar üretilmiş olacak." diye konuştu.
Güneren, restorasyon çalışmalarının 2018 yılının sonlarına doğru tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.