Gazzeliler: İşin içinde Türkiye varsa rahatız

Gazzeliler: İşin içinde Türkiye varsa rahatız

Gazze’de halk, “abluka kalkacak” sözlerine, “biz bu filmi çok gördük” diyerek temkinli yaklaşıyor. İşin içinde Türkiye’nin olması ihtimali ise onları rahatlatıyor

Tuğba Tekerek'in haberi

Gazze İslam Üniversitesi’nde öğrenci olan Münir “Biz şimdiye kadar çok uluslararası kurum, uluslararası plan gördük ama bunlar hiç uluslararası olmadı, hep İsrail yanlısı oldu. İsrail ablukası kalksın ama yerine başka bir uluslararası abluka gelmesin. Eğer tarafsız bir kurum sınırda kontrol yapacaksa yapsın” diyor.

Münir’e göre eğer bir uluslararası inisiyatifin içinde Türkiye varsa, bu demektir ki Gazze’nin dostu var.

Münir de pek çok kişi gibi içinde Türkiye’nin olduğu sivil bir sınır denetimine onay verirken, Gazze’nin içinde uluslararası bir askerî güç görmek istemiyor. Prensipte askerî güce karşı ama, içinde Türkiye olursa durum değişebilir. “Türkiye en çok sevdiğimiz ve en çok güvendiğimiz ülke” diyor.

“Erdogan, he is the man!”

İlkokul öğretmenliği yapan Muhammed, Obama-Abbas arasında önceki gün yapılan görüşmeden ve orada Obama’nın söylediklerinden haberdar. Obama’nın ablukanın kaldırılması ve Filistin’e yardım edilmesiyle ilgili sözlerinin dünyada İsrail aleyhine esen rüzgârları durdurmayı hedeflediğini düşünüyor.

“İsrail’in kurulmasını sağlamış bir devlet asla onların çıkarına ters düşecek bir şey yapmaz” diyor. Ama yine de Obama’nın önceki başkanlardan farklı olduğunu kabul ediyor. Muhammed’e göre Obama “iyi ama zayıf, aslında kafasında iyi projeler var ama bunları oradaki çok güçlü Yahudi lobisi yüzünden hayata geçiremiyor”.

İngiliz edebiyatı öğrencisi Abeer ise ablukanın kalkmasıyla ilgili olarak “İçimde artık bir şeylerin değiştiğini ve ablukanın kalkacağını hissediyorum. Zaten ya şimdi kalkacak ya da sonsuza kadar sürecek” diyor. Türkiye’nin tek başına Filistin halkının kaderini değiştirecek kadar güçlü olmadığını ama tüm dünyayı ayağa kaldırarak çok iyi bir şey yaptığını söylüyor.

Abeer’e Erdoğan hakkında ne düşünüyorsun diye sorduğumda “Oh, I love this man, He is the man” diyor: “Seviyorum onu, adam gibi adam.”

Abluka, yarım saatlik özgürlük

Ablukanın bir de psikolojik boyutu var. Her kesimden insan “Kendimizi hapiste hissediyoruz diyor. Örneğin kuzey Gazze’deki Ezbet Abet Rabbo’da bir tavuk kümesinin yanı başındaki kadın “İşte biz de bu tavuklar gibiyiz” diyor.

Üniversite öğrencisi Abeer ise bu durumu şöyle açıklıyor: “Abluka ne demek biliyor musun? Yarım saatlik özgürlük demek. Buradan Refah’a gitmek yarım saat ve benim için özgürlük orada bitiyor. Dışarıdan göründüğü kadar kötü durumda değiliz, aç değiliz, en azından ben değilim. Ama hayatımızda yeni hiçbir şey yok. Benim yeni hiçbir şey görme şansım yok. Lübnan’da, Ürdün’de akrabalarım var. Onları görme hakkım yok mu?”

İnşaat mühendisi Eşref Ghneim de oğlunun Yemen’de bir üniversitede okuduğunu, üç yıldır onu göremediğini söylüyor: “Okulu bitmeden bizi ziyarete gelirse, buradan bir daha hiç çıkamayabilir.”

Taraf