GDO'lu bebek maması artık yasak

GDO'lu bebek maması artık yasak

Genetiği değiştirilmiş ürünlerle (GDO) ilgili Biyogüvenlik Yasa Tasarısı, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. GDO'lu ürünün ilk ithalatı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na başvurulacak

İnsan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi durumunda başvuru reddedilecek. Bebek mamaları ve çocuk ek besinlerinde kullanılması, onay alınmadan piyasaya sürülmesi üretimi yasak olacak. Tasarının, GDO'lu üretime izin vermediğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, GDO'nun serbestleştirilmesi ifadesinin doğru olmadığını söyledi. Risk değerlendirmesi yapılacağını kaydeden Eker, "Eğer risk varsa, Türkiye'de kullanımına izin verilmeyecek. Risk, en ufak şüphe yoksa, etiketlerde belirtilmek suretiyle kullanımına izin verilecek. AB'de de uygulama bu şekilde." dedi.

Yasaya göre, GDO veya ürünlerinin, ithalatı, ihracatı, deneysel amaçlı serbest bırakılması, piyasaya sürülmesiyle genetiği değiştirilmiş mikroorganizmaların kapalı alanda kullanımına, bilimsel risk değerlendirmesine göre karar verilecek. GDO'lu ürünlerin insan, hayvan ve bitki sağlığı ile çevre ve biyolojik çeşitliliği tehdit etmesi halinde başvurular reddedilecek. Ürünlerin; onay almadan piyasaya sürülmesi, Biyogüvenlik Kurulu kararlarına aykırı kullanılması veya kullandırılması, genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvanların üretimi, amaç ve alan dışında kullanımı, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasak olacak. Piyasaya sürülen GDO ve ürünlerinin kontrol ve denetiminden bakanlık sorumlu olacak. GDO ve ürünleriyle ilgili olarak herhangi bir riskin ortaya çıkabileceği yönünde yeni bilimsel bilgilerin ortaya çıkması durumunda karar, Biyogüvenlik Kurulu tarafından iptal edilebilecek. Etiketlerinde ürünün GDO içerdiği bilgisi yer alacak.

Kanuna aykırı ithalat ve üretim yapanlara 12 yıla kadar hapis

GDO ve ürünleri ile ilgili yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve diğer maddelerin yürütülmesi için 9 üyeli Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. GDO ve ürünlerini, yasa hükümlerine aykırı olarak ithal eden, üreten veya çevreye serbest bırakan kişi, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. İthal edilen, işlenen GDO'ları ve ürünlerini, amaç dışında kullanan, satan, satın alan, bulunduran kişi 4 yıldan 9 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek. GDO'lu ürünleri, ithal izninde belirlenen amaç ve alan dışında kullanan, satışa sunan, satın alan kişi ise 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Yalan beyanda bulunarak ithal iznini alan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu suçların bir tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, tüzel kişiye 200 bin liraya; yükümlülükleri yerine getirmeyen başvuru sahiplerine her bir yükümlülük ihlali dolayısıyla 30 bin liraya kadar para cezası kesilecek.
Zaman