GDO'lu gıdaları anneler neden kullanmamalı
Genetiğiyle oynanmış gıdalara (GDO) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın şartlı izin vermesi, tartışmaları da beraberinde getirdi.
GDO yönetmeliğine olan tepkiler çoğalıyor. Sivil toplum kuruluşları GDO'lu ürünlerin insan sağlığına ciddi zararları olduğunu hatırlatarak "GDO'lar bebeklere zararlıysa, neden bebeği emziren ya da karnında taşıyan anne için yasak değil” sorusuna açıklık getirilmesini istediler...
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, "genetiği değişitirilmiş" gıdalar ve ürünlerle ilgili yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tohumluklar dışındaki Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) ve ürünleri ile genetiği değiştirilmiş ürünlerini içeren gıda ve yem maddelerinin ithalatı, işlenmesi, ihracatı, kontrol ve denetimine aykırı olan GDO'lu gıda ve yemlerin işleme ve tüketim amacıyla ithali, piyasaya sürülmesi, tescili, ihracatı ve transit geçişleri yasak olacak.
GIDA VE YEMLERDE BULUNMAMALI!
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, "Gıda ve yem amaçlı GDO'ların iç ve dış ticaretini, işlenmesini ve kontrol-denetimini düzenleyen 27388 sayılı yönetmeliğin amacı; "insan yaşamı ve sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı, tüketici çıkarları ve çevrenin en üst düzeyde korunması" olarak tanımlanıyor. Ancak GDO çok yeni ve uzun vadede çeşitli tehdit unsurları içeren bir uygulama olduğundan, dünyanın pek çok ülkesinde teşvik değil kısıtlama ve tüketici reddi ile karşı karşıya olduğuna dikkat edin" dedi.
GDO'lu ürünlerin gıda ve yemlerde bulunmasının Türkiye için bir gereklilik olmadığını düşündüklerini aktaran dernek, " Uluslararası ticaret ve rekabet kanunları gereği bir düzenleme yapılması ihtiyaç ise de, yapılacak mevzuat ve uygulamaların tüketiciye bilgi ve seçim hakkı vermesi gerekiyor" diye konuştu.
DÜNYA YÜZYILIN FELAKETiNi TARTIŞIYOR
Dernek, "Yönetmeliğin bazı düzenlemeler içermesine rağmen kesin bir yasaklamayı sadece bebek gıdalarında yaparak (madde 5.3), herhangi bir ürün üzerinde "GDO’suzdur" ifadesinin kullanımını yasaklayarak (madde 5.8) ve bir çok maddede denetim ve GDO mevcudiyeti konusunu yorum ve keyfiyete bırakarak amaç kapsamı dışına çıkmıştır" dedi.
Dernek, "Tüm dünyada tartışmalı olan böyle bir teknolojinin ürünlerinin ülkemizde yasallaşması ancak tanımlı gerekçeler ve kontrol mekanizmaları doğrultusunda gündeme gelmeliydi" ifadelerini kullandı.
BEBEKLERE YASAKLANMASI ÇARE Mİ?
Yönetmeliğe göre GDO'lu ürünlerin bebek mamalarında kullanılması yasaklanmasına dikkat çeken Platform "GDO'lar bebeklere zararlıysa, neden bebeği emziren ya da karnında taşıyan anne için yasak değil" diye sorarak yönetmeliğin gözden geçirilmesini istedi.
Platform su ifadelere yer verdi: "Getirilen düzenlemeyle "GDO'suz ürünlerin etiketinde ürünün GDO'suz olduğuna dair ifadelerin bulunmayacağının" belirtilmesi de platforma göre taraflı ve yönetmeliğin kapsamı dışında olan bir uygulama.
Bugün