Gebelikte kansızlık büyük risk
Gebeliğin, anne vücudunda ikinci bir canlının oluştuğu dönem olduğuna işaret eden uzmanlar, "Yetersiz ve dengesiz beslenme gebe anne üzerinde çeşitli bozukluklara neden olur." uyarısında bulunuyor.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, gebelik süresince bebeğin, anne zayıf olsa bile kendisi için gerekli olan enerjiyi, protein, demir, kalsiyum gibi mineralleri ve vitaminleri anneden alarak gelişimini sürdürdüğü belirtildi. Böylece annenin bu besin öğelerine olan ihtiyacının arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Artan ihtiyaçların karşılanmaması halinde beslenme yetersizliğinin belirtileri olan kansızlık, diş çürümesi kemik bozuklukları meydana gelir. Anne halsiz ve yorgun düşer, bebeğini de yeterince besleyemez. Bu kez bebeğin büyüme ve gelişmesi tam olmaz ve sağlıksız doğar. Dünya Sağlık Örgütü, kana rengini veren hemoglobin maddesinin düzeyinin 11 gr/dl altında olduğu durumları anemi olarak tanımlamaktadır. Bununla beraber, gebeliğin 6. ayından (2.trimester) sonra, kan plazma hacminin artmasına bağlı olarak 10,5 gr/dl sınır değeri olarak kabul edilmektedir." denildi.
GEBELİKTE ANEMİ NEDENLERİ
Gebelerde aneminin birden fazla sebebe bağlı olduğunun vurgulandığı açıklamada, kansızlık ve beslenme hakkında bilgi eksikliği ile beslenmenin öneminin bilinmediği için yetersiz ve dengesiz beslenmenin etkili olduğu kaydedildi.
Sosyo ekonomik koşulların yetersizliği, demir ve folat yetmezliği, parazit ve bağırsak kurtları enfestasyonları, doğum aralıklarının kısa olması, sık gebelikler, düşük, kürtaj da anemi sebepleri arasında sayılıyor. 18 yaşından küçük yaşta olan, 35 yaşından sonraki gebelikler, 4'ten fazla gerçekleşen ve 2 yıldan az aralıklı gebeliklerin de riskli olduğu vurgulandı.
DEMİR EKSİKLİĞİ ÖLÜM SEBEBİDİR
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Doğurganlığın fazla, buna karşı etkili ve modern aile planlaması yöntemlerinin yetersiz kullanılması ülkede anne ölüm riskini artıran bu 4 tip gebeliğin yaygın olduğunu düşündürmektedir. Gebeliğini hijyenik koşullarda sürdüren, gebeliği sırasında düzenli izlenen eğitilen ve gerekli tedavilerini zamanında yaptıran, doğumu sağlıklı koşullarda ve sağlık personeli tarafından gerçekleştirilen bir annenin gebelik ve doğuma bağlı bir nedenle ölmesi veya sakat kalması normal koşullarda nadirdir. Bu koşulların yerine getirilmemesi halinde ise anne ve çocuk sağlığı ile ilgili önemli sorunların ortaya çıkması muhakkaktır. Demir depolarını boşaltan ve anemiye yol açan nedenlerden ayrı olarak, demir eksikliği başlı başına anne ölümüne yol açan bir faktördür. Ayrıca demir eksikliğinde bağışıklık sisteminin zayıflaması ile enfeksiyon riski artar. Barsak parazitleri beslenme dengesini bozarak anemide rol oynar. Demir eksikliği anemisi birkaç hafta içinde ortaya çıkar."
Zaman