Gençler için ne zaman endişelenmeliyiz

Gençler için ne zaman endişelenmeliyiz

Belki birçok ebeveyn aynı şeyleri düşünüyordur, "eğer evde bir yetişkin sahibi olmanın sorumluluklarını önceden kestirebilseydik hiç çocuk dünyaya getirmezdik."

Güney Afrikalı psikolog Ilse Terblanche'a göre, gençlere "ilgili" olmak ve "müdahale" etmek arasında çok ince bir çizgi var. Psikolog'un üzerinde durduğu en önemli nokta ise veliler olarak, "gençlerin hangi alışılmadık davranışlarına endişelenmeliyiz, hangilerini ergenlik çağının normal seyrine bırakmalıyız?"

Ergenlik çağının sinirli hallerini yetişkinlerin kendi iradeleriyle ortaya koydukları bir durumdan çok hormonsal değişiklerin sonucu olarak gösteren Terblanche, "12 yaşındaki sevimli evladımız 13 yaşında "alaycı ve kapı çarpan" birisi olursa hayrete düşmemeliyiz" diye konuştu. Ergenlik çağı problemlerinin her gençte farklı olabileceğini dile getiren Afrikalı psikolog, ailelerin çocukları hakkında endişe etmesi gerekli durumları şu şekilde sıraladı:

Sivilceler: Ergenlik çağında hemen her yüzde sivilce belirir. Ama ne zaman sivilceler şiddetli ağrıya dönüştü, beklemeden doktora göstermek lazım. Sivilceler gencin bedeninden başka ruh sağlığında da ciddi tahribata yol açabilir.

Yalnızlık arayışları: Her insanın kendine ayıracağı zamana ihtiyacı vardır. Ama çocuğunuz artık çok fazla yalnız kalıyor ve hiçbir yere gitmek istemiyorsa, eski alışkanlıklarını, çevresini, zevklerini tamamen bıraktı ise bu bir depresyon hali olabilir. Depresyonun diğer klasik işareti, önceden zevk aldığı uğraşılarına ilgisinin kalmamasıdır.

Cinsellik: Bu dönemdeki çocukların cinsel hayat konusunda uygun yollarla bilgilendirilmeleri gerekir, bu konuda cahil olanlar geriye dönüşü olmayan yollara girebilirler.

Okul durumu: Çocuğunuzun notlarında yüzde 20'den fazla düşüşler bazı şeylerin ters gittiğinin işaretidir. Eğer problemin kaynağını tespit edemezseniz yapacağınız baskı çözüm getirmez.

Eski arkadaşlarını hayatından çıkarma: Eski arkadaşlarımızla olan irtibatımızı yavaş yavaş azaltmamız hayatın seyri içinde normaldir. Ama birdenbire bütün arkadaşlarına sırtını dönüp yepyeni bir çevre edinen genç hakkında düşünmek gerekir.

Evden eşyaların kaybolması: Eğer evinizden önemli eşyalarınız kayboluyorsa bu durum çocuğunuzun uyuşturucu bağımlısı haline geldiğinin işareti olabilir. Maddi yönden ailesine bağımlı yaşayan gençler para bulamayınca evdeki eşyalara göz dikebilir.

Bulundukları yeri saklamaları: Eğer bir yetişkin bulunduğu yer ve kişiler hakkında muğlak ifadeler kullanıyorsa hemen duruma müdahale etmeniz gerekir. Sesindeki titreklik istemediğiniz mekanlarda olduğunun işaretidir.

Sürekli diyet: İnsanların kilo almamak için ne yediklerine dikkat etmeleri kadar normal bir durum olamaz, ama evladınızın devamlı diyet yapması kilolarından dolayı çevresinden gelen baskının sonucu olabilir. Devamlı diyet yapınca da beslenme bozuklukları oluşabilir.

Derse girmemek: Her öğrenci bazen derse girmek istemeyebilir. Ama sıklıkla oluyorsa ve öğrenci bu vakitlerini evden başka yerlerde geçiriyorsa ortada endişelenecek bir durum var demektir.

Kendini eğlenceye vermesi: Eğer yetişkinler devamlı eğlenmek, hoşça vakit geçirmek istiyorsa hayatın sorumluluklarından kaçıyorlardır. Bütün alışkanlıklar genç yaşta başlar.