Gereksiz antibiyotik kullanımı yararlı bakterileri öldürüyor
Gereksiz antibiyotik kullanmanın vücuttaki yararlı bakterileri öldürerek, domuz ve mevsimsel grip virüslerinin kişiyi daha fazla etkilemesine sebep olduğu belirtildi.
Duran Savaş'ın Haberi
Gereksiz antibiyotik kullanmanın vücuttaki yararlı bakterileri öldürerek, domuz ve mevsimsel grip virüslerinin kişiyi daha fazla etkilemesine sebep olduğu belirtildi.
Sakarya Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi Müdürü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, domuz gribinden sonra halkın paniğe kapılarak aşırı şekilde bilinçsizce ilaç tüketmeye başladığını söyledi.
Pazarlı, doktor kontrolü dışında gereksiz ilaç, özellikle antibiyotik kullanımının kişinin sağlığı açısından son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.
Domuz ve mevsimsel gribe bakterilerin değil, virüslerin yol açtığının altını çizen Pazarlı, antibiyotiklerin domuz gribine karşı korumak yerine, yararlı bakterileri öldürerek virüslerin kişiyi daha fazla etkilemesine sebep olduğunu kaydetti.
Özellikle domuz gribiyle halkın paniğe kapıldığını, başta antibiyotik olmak üzere gereksiz ilaç kullanımının artığını gözlemlediklerini ifade eden Pazarlı, toplum sağlığının bu sebeple ciddi risk altında olduğuna işaret etti.
Doktor kontrolü dışında gereksiz antibiyotik kullanımının ağızdaki yararlı bakterileri öldürerek, virüslerin daha hızlı ve kolay bir şekilde yayılmasana zemin hazırlayacağını vurgulayan Pazarlı, şu uyarılarda bulundu: "Domuz ve diğer mevsimler griplere bakteriler değil, virüsler sebep oluyor. Yani antibiyotik kullanımı domuz gribinden korunma ya da tedavisine bir faydası yok. Vücut direncini de artırmıyor. Bilakis zarar veriyor. Gereksiz antibiyotik kullanımı ağızdaki yararlı bakterileri öldürüyor, bedenin direncini azaltıyor. Bu da domuz ve mevsimsel gribal enfeksiyonların daha kolay ve hızlı bir şekilde yayılmasına ve kişiyi daha çok etkilemesine sebep oluyor."
ASPİRİN KULLANMAYIN REYE SENDROMU'NA YOL AÇIYOR
Domuz ve mevsimsel gribinin tedavisin normal gripten bir farkı olmadığının altını çizen Pazarlı, "Hasta iyileşene kadar istirahat etmeli. Düzenli beslenmeli. Bol sıvı tüketmeli. Salisilat maddesi içermeyen ateş düşürücü ağrı kesici ağrıların hafif seyretmesinde faydalı olabilir. Grip ve nezlede antibiyotik kullanmadan iyileşmek mümkündür. Kesinlikle antibiyotikten kaçınılmalı." diye konuştu.
Gribal enfeksiyonlarda aspirin kullanımının 'Reye Sendromu'na yol açabileceği uyarısında bulunan Pazarlı, şu bilgileri verdi: "Reye Sendromu grip nedeniyle aspirin ve diğer salisilat içeren ağırı kesicilerin ve ateş düşürücülerin kullanılmasıyla ortaya çıkar. Reye sendromu vücudun bir çok organını etkilemesinin yanı sıra karaciğerde yağ birikimi beyin içi basınçta aşırı yükselmeye sebep oluyor. Bu sebeple aspirini kesinlikle tavsiye etmiyoruz."
BİLİNÇSİZ ANTİBİYOTİK KULLANIMI CİDDİ ORGAN KAYIPLARINA SEBEP OLUYOR
Sakarya Vatan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Hüsne Yeşilot ise bilinçsiz antibiyotik kullanımının karaciğer ve böbreklerde fonksiyon bozuklukları ve kayıplara yol açabileceğine dikkat çekti.
Yeşilot, "Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik işe yaramaz. Antibiyotikler bakterilere karşı etkilidir. Virüsle karşı etkili değildir. Aşırı, doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı başta karaciğer ve böbreklerin fonksiyonunu bozar, kayıplar yaşanabilir. Kafamıza göre gidip eczaneden antibiyotik almak sağlığımızla oynamaktır. Sağlığını düşünen, canını seven, doktor kontrolü dışında antibiyotik kullanmasın. Zaten biz hekimlerde en son çare olarak antibiyotik yazarız." ifadelerini kullandı.