Görme engellilerin kabusu
Görme engelli öğretmen adayları, matematik sorularında zaman kaybına uğramaktan yakınıyor
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4 Temmuz'da yapacağı ''Taşra Teşkilatı Özürlü Personel Alımı'' sınavına hazırlanan görme engelli öğretmen adayları, matematik sorularında zaman kaybına uğramaktan yakınıyor.
Denizli'de bu sınava hazırlanan görme engelli öğretmen adayı Emel Sargın, gözleri gören engellilere göre, matematik sorularında büyük bir dezavantaj yaşadıklarını söyledi.
Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği bölümü mezunu olduğunu, daha önce 5 kez KPSS'ye girdiğini ve 70-73 arasında puanlar aldığını anlatan Sargın, matematik soruları nedeniyle çok sevdiği öğretmenlik mesleğine adım atamadığını söyledi.
Sargın, görme engellilerin, yanlarındaki okuyucu kişiler sayesinde soruları cevaplandırabildiklerini, matematik sorularını önce dinleyerek, sonra yazarak, ardından cevaplandırmak için yeniden yazarak büyük zaman kaybına uğradıklarını belirtti.
Görme engellilere yönelik matematik dersi materyallerinin de çok kısıtlı olduğunu, bu nedenle çalışmakta bile zorlandıklarını dile getiren Sargın, ''4 Temmuz'daki sınavda görme engellilere yönelik ayrı matematik soruları hazırlanmasını istiyoruz. Aksi takdirde gözleri gören diğer engelli arkadaşlarla şartlarımız eşit olmayacak''dedi.
Sargın, kendilerine, zihinden çözülebilecek ya da mantık kullanarak cevaplandırılabilecek türden matematik soruları sorulması gerektiğini, uzun vadede de matematik materyallerin hazırlanabileceğini ifade etti.
KABARTMA MATERYAL YOK
Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Muzaffer Eskin de, görme engellilerin matematik sorularında sıkıntı çektiğini söyledi.
Görme engellilerin çalışması için gerekli kabartma yazı matematik materyallerinin çok sınırlı olduğunu belirten Eskin, şöyle dedi:
''Biz kabartma yazı ile Braille alfabesi yazı denilen ve elle okunan, parmak uçları ile okunan yazı kullanıyoruz. Bu şekilde hazırlanan materyaller olmadığı için arkadaşlar bir hayli sıkıntı çekiyor. İkinci kişilerin okuması ile matematik yapılamıyor. İlla, elle tutulması gerekiyor. Arkadaşlarımız da okuyucu vasıtası ile çalışıyorlar. Üniversiteden bazı okuyucu arkadaşlarımız geliyorlar, kendi özel zamanlarından ayırarak, zaman zaman derslerinden feragat ederek geliyorlar.''
Ntv