Görmeden film yönettiler
Görme engelli 15 kişi kendilerini ifade etmek için sinemayı kullandı. Bir ay boyunca engellilerin senaryo yazmadan yönetmenliğe kadar uzanan her alandaki çalışmaları belgesel oldu.
Altı Nokta Körler Derneği ile birlikte yürütülen ve 15 görme engellinin katıldığı Film Atölyesi çalışması sonunda bir ilk yaşandı. Yönetmen Guillaume Giovanetti ve Çağla Zencirci yönetiminde kurulan atölye ile 15 görme özürlü genç Camera Obscura adlı belgesel filme imza attı. "Görme engellilerin yaptığı ilk film" unvanını alan yapım geçtiğimiz günlerde de Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaparak dikkatleri üzerinde toplamayı başardı.
HİSLE GÖRÜP KAYDETTİLER
Ata adlı kurmaca kısa filmleriyle uluslararası alanda büyük başarı elde eden Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti ortaklığının son ürünü Camera Obscura, görme engelli katılımcıların olduğu bir sinema atölyesinin hikâyesi. Altı Nokta Körler Derneği'nden yaşları on sekiz ile kırk yedi arasında değişen on beş görme engelli, bir ay süren senaryo yazma ve yönetmenlik atölyesinde sinemayı kendilerini ifade etmek için kullandı. Camera Obscura, hayata hisleriyle bakanlar üzerine bir belgesel. Yönetmen Guillaume Giovanetti ve Çağla Zincirci, görme engelli genç sinemacılarla birlikte Camera Obscura (Karanlık Oda) adlı belgesel filme imza attı. Görme engellilerin çektiği görüntüler ve onların kamera arkası kayıtlarından oluşan belgesel, görme engellilerin neler yapabileceklerine ilişkin önemli detaylar sunuyor.
Yeni Şafak