"Göz tansiyonu kör edebilir"
Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom hastalığının dünyadaki körlüklerin yüzde 13.5'ini oluşturduğunu ve en sık görülen ikinci körlük nedeni olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Tamçelik, yaptığı yazılı açıklamada, glokomun her yaşta görülebilecek bir hastalık olduğunu ancak olguların yüzde 75'inin 65 yaş üzerinde olduğunu kaydetti.
Glokom hastalığının dünyadaki körlüklerin yüzde 13.5'ini oluşturduğunu ve en sık görülen ikinci körlük nedeni olduğunu ifade eden Tamçelik, glokomun her 10 bin kişiden dördünde görüldüğünü, bu oranın yaş ilerledikçe arttığını, 40 yaşın üzerinde görülme olasılığının yüzde 2 olduğunu belirtti.
Glokomun halk arasında, göz içi basıncının (göz tansiyonu) yükselmesi olarak bilinmesine karşın aslında göz tansiyonuna bağlı olarak gelişen, görme sinirinin hasarı ve görme hücrelerinin kaybıyla sonuçlanan bir hastalık olduğunu ifade eden Tamçelik, şunları kaydetti:
"Normal koşullarda göz içi oluşumlarının beslenmesi için göz içi sıvısı bulunur ve bu sıvı normal göz tansiyonunu oluşturur. Normal göz tansiyonu 10-20 mmHg arasıdır. Bu sıvı bir yandan üretilirken diğer yandan bazı kanallarla göz dışına atılır. Bu kanallarda tıkanıklık oluştuğunda göz sıvısı gözde birikir ve göz tansiyonunu yükseltir.
Yükselen göz tansiyonu, baskı yaparak görmeyi beyne ileten görme siniri hücrelerinin beslenmesini baskı yaparak bozar ve bu hücreleri yavaş yavaş öldürerek çevreden merkeze doğru ilerleyen görme kaybına neden olur.
Hücrelerin hepsi öldüğünde tam görme kaybı oluşur. Glokom her bireyde ortaya çıkabilecek bir hastalık olmasına karşın bazı faktörler hastalık riskini artırmaktadır.
Bunlar, göz içi basıncının yüksek olması, ileri yaş, ailede glokom öyküsü, miyopi, diyabet ve bazı damarsal hastalıklardır." Glokom hastalığının çeşitli muayene yöntemleriyle teşhis edildiğini bildiren Tamçelik, en önemli teşhis yöntemlerinin göz tansiyonunun ölçülmesi, görme alanı muayenesi ve görme siniri analizi olduğunu belirtti.
Glokomun çoğu zaman hiçbir belirtisi olmadığından, glokomdan korunulması için yapılabilecek tek ve en önemli şeyin düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmak olduğunu ifade eden Tamçelik, glokomun tam olarak iyileşmesinin söz konusu olmadığını, erken teşhisi halinde daha fazla hasar oluşmasının önlenebileceğini kaydetti
Cnntürk