Gübre böceklerinin gözü Samanyolu galaksisinde

Gübre böceklerinin gözü Samanyolu galaksisinde

Çok küçük bir beyne ve asgari oranda hesaplama gücüne sahip gübre böceklerinin düz bir hatta ilerlemek için Samanyolu Galaksisi'ni kullandığı belirlendi.

Güney Afrika'daki Wits Üniversitesi'nden Prof. Marcus Byrne, bazı canlı türlerinin bir yönde ilerlemek amacıyla yıldızları kullandığının daha önceden bilindiğini, ancak yeni bilimsel çalışmalarının gübre böceklerinin, düz bir hatta ilerlemek için Samanyolu Galaksi'sinden faydalanan ilk hayvan türü olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Beslenmek ve kuluçka odaları inşa etmek için gübre kullanmaları nedeniyle bu ilginç adı taşıyan gübre böcekleri için, yuvarladığı gübre toplarını daire çizmek yerine, düz bir yönde ilerletmesi, diğer hemcinsleriyle karşılaşarak yiyeceklerini paylaşmak zorunda kalmaması açısından büyük önem taşıyor.

Byrne, araştırmaları sırasında ışığın gözlerine erişmesini engelleyen bir çeşit başlık takılan gübre böceklerinin, ışık kaynağını belirlemek amacıyla yuvarladığı gübre topağının üzerine çıkarak sanki dans edermiş gibi hareketler yaptığını gözlemlediklerini belirtti.

Daha önceki bilimsel çalışmaları sırasında, gübre böceklerinin Güneş, Ay ve polarize ışıktan yararlandığını ortaya çıkardıklarını anlatan Byrne, gece simulasyonu kullanarak yaptıkları bu yeni bilimsel çalışmanınsa, bu tür böceklerin düz bir hatta ilerlemek için Samanyolu Galaksi'sindeki yıldızların oluşturduğu şeridi de kullandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Tüm ışık kaynaklarının gübre böcekleri açısından eşit derecede yararlı işaretleyiciler olmadığı biliniyor. Örneğin, mum ışığı ile arasındaki mesafeyi koruyarak giden bir gece kelebeği, mum alevi etrafından daireler çizerek hareket ediyor. Ancak gök cisimleri, çok uzakta olmaları nedeniyle bunları işaretleyici olarak kullanan gübre böceklerinin konum değiştirmesinin önüne geçiyor ve böylece bu canlıların düz bir hatta ilerlemesine imkan veriyor.

Yeni Şafak