Hazımsızlığa karşı 'melek otu'

Hazımsızlığa karşı 'melek otu'

Uludağ eteklerinden toplanan melek otunun sapından yapılan Bursa'ya özgü "Anjelika reçeli", tadının yanı sıra ham maddesinin şifalı özelliklerini de bünyesinde taşıyor

Maydanozgiller familyasından olan ve boyu 3 metreye kadar ulaşabilen melek otunun (angelica), yaklaşık 50 türü bulunuyor. Türkiye’de ise bu türlerden yabani melek otu (angelica sylvestris) yaygınlık gösteriyor. Bursa, Bolu, Trabzon, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum ve Kars, melek otunun yetiştiği yerlerin başında geliyor.

Gövdesi içi boş boru şeklinde olan melek otunun Türkiye’deki türünün boyu, ancak bir metreyi geçebiliyor.

SAĞLIĞA ETKİSİ

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü Başkanı Ahmet Tınmaz, melek otunun sinir sistemini kuvvetlendirdiği, astımda yatıştırıcı etkisinin bulunduğu, hazımsızlığa, iştahsızlığa ve kabızlığa iyi geldiğini belirtti.

Erzurum ve Kars’ta "Kekire" adıyla bilinen bitkinin, bu yörede kabuğu soyularak gövdesi çiğ olarak yendiğini anlatan Tınmaz, Bursa ve civarında ise reçelinin yapılarak tüketildiğini dile getirdi.

Tınmaz, melek otundan Bursa’ya özgü reçel yapıldığını belirterek, "Anjelika adı verilen reçelin yenmesi, melek otundan faydalanmak için en uygun yol. Anjelika reçeli, şifalı bir reçel. Hoş bir kokusu var. Bursa’ya özel bir reçel ama unutulmaya yüz tutmuş durumda" diye konuştu.

"İNGİLİZ VE FRANSIZLAR İLGİ GÖSTERİYOR"

Bursa’da, kurulduğu 1928 yılından bu yana Anjelika reçeli üreten pastanenin sahibi Akile Öztat ise melek otunun gövdesini halka şeklinde kesip işleyerek reçel haline getirdiklerini ifade etti.

Bursa’ya özgü reçelin bitkisini Uludağ eteklerinden topladıklarını anlatan Öztat, "Çok sayıda yararı bulunan anjelika reçelinin, güzel, hoş bir tadı var. Aynı zamanda tabi biz buna sevgi de akıtıyoruz" dedi.

Reçelin Bursa’ya özgü olmasına rağmen Bursalılar tarafından pek bilinmediğini dile getiren Öztat, "Yurt içinde özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’den ilgi görüyoruz. Anjelika reçelini Türkiye pek tanımıyor, yabancı ülkeler daha çok biliyor. Özellikle İngiliz ve Fransız turistler yoğun ilgi gösteriyor" diye konuştu.


Posta