Her parçası başka bölgeden toplandı

Her parçası başka bölgeden toplandı

Interpol ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Hünkar Kasrı’ndan çalınan tarihi eserler, dünyanın dört bir tarafından toplanarak, Türkiye’ye getirildi.

Saygı Öztürk'ün haberi:

Titiz restorasyon çalışmasıyla Hünkar Kasrı, eski ihtişamına kavuşurken, bu çabalar, uluslararası Hollanda European Nostra yarışmasında “En iyi eski haline dönüştürme” ödülünü Türkiye’ye kazandırdı. Ödül, 10 Haziran’da Hollanda’da düzenlenecek törenle vakıflara verilecek.

Çinileri de söküldü

1663 yılında tamamlanan ve uzun yıllar bakımsız kaldığı için çatısından, taşıyıcı elemanlarına kadar oluşan hasarlarla tarihsel özelliğini kaybetme durumuna gelen emsalsiz yapının ünlü çinileri de söküldü. Yusuf Beyazıt’ın 2003 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü görevine gelmesinden sonra Hünkar Kasrı güvenlik altına alındı ve restorasyon çalışmalarına başlandı.

Envanter çıkardılar

Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Kaçakçılıkla Mücadele Birimi, kasırdan çalınan tarihi eserlerin envanterini çıkardı. Merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan İnterpol Genel Sekreterliği’yle temasa geçilerek tarihi eserlerin Türkiye’ye iadesi çalışmalarına başlandı.

Haliç’te terkedilmiş

Bu çaba, çalıntı eserlerin satışını da zorlaştırdı. Çalıntı çinileri satamayan bir kaçakçı, telefon ihbarıyla çinileri bıraktığı yeri vakıflara iletti. İhbarcının verdiği yere giden uzmanlar, çinileri Haliç kenarında terkedilmiş olarak buldular. Farklı noktalarda yapılan dört operasyonla çinilerin büyük bölümüne ulaşıldı. Restore edilen çiniler, tek tek yerleştirildi.

Eski ihtişamına geri döndü

Hünkar Kasrı’nın, yıllar boyu karşı karşıya kaldığı talandan kurtarılıp, İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda restore ettiklerini kaydeden Genel Müdür Beyazıt, “Hünkar Kasrı şimdi, eski ihtişamına yeniden kavuştu” dedi.

Hürriyet