Hipertansiyon kontrol edilmeli
'Kontrol altına alınan hipertansiyon, kalp krizi riskini dörtte bir oranında azaltıyor'
Mustafa Kuşen'in haberi
Hipertansiyon kontrol altına alındığı zaman kalp krizi geçirme riskinin dörtte bir oranında azaldığı belirtildi. Kontrol altına alınan hipertansiyonun yol açabileceği komplikasyonlardan kalp yetmezliği ve inme sıklılığı da yüzde 50 düşüyor.
Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Necip Yemenici, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı problemi olan ve halk arasında tansiyon yüksekliği olarak anılan hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) ciddi sistemik hastalıklara sebebiyet verdiğini söyledi.
Hipertansiyonun kontrol altına alınmasıyla koroner kalp hastalığı, kalp ve böbrek yetmezliği, inme gibi hastalıklarda ciddi bir azalma olduğunu belirten Müdür Yemenici, "Kontrol altına alınan hipertansiyonun yol açabileceği komplikasyonlardan kalp yetmezliği ve inme sıklılığında yarı yarıya, kalp krizlerinde dörtte bir oranında bir azalma oluyor. Hipertansiyon kontrol edilmediğinde ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar dışında beyin, kalp, böbrek ve gözler başta olmak üzere birçok organda da kalıcı hasarlara yol açıyor." dedi.
Araştırmalara göre hipertansiyonun dünya genelindeki ölümlerin yüzde 13'ünden sorumlu olduğunu belirten Yemenici, "Bu da 7,1 milyon ölüm demektedir. Bu ciddi rakama rağmen hem ülkemizde hem dünya genelinde kan basıncı kontrol oranları ve kişi bazında farkındalılık oranları istenilen seviyede değildir. Ülkemizde 18 yaş üstü her 3 kişiden birinde hipertansiyon görülmesine karşı, her 3 kişiden birinin daha önce hiç kan basıncını ölçtürmediği; hipertansiyonu olan kişilerin de sadece yüzde 40'ının kan basıncı yüksekliğinin farkında olduğu saptanmıştır. Kan basıncı yüksekliğinin farkında olan kişilerden de sadece yüzde 31'i hipertansiyon tedavisi almaktadır." diye konuştu.
Hipertansiyona yol açan ve risk oluşturan ve en tanıdık etken olan aşırı tuz tüketiminin Türkiye için ciddi bir sorun olduğunu aktaran Yemenici, sağlıklı bir yaşam için günlük tuz tüketim miktarının 6 gram olduğunu bildirdi. Türkiye'de günlük kişi başı tuz tüketimi 18 gram olduğunu ve bunun önerilen miktarın 3 katını olduğunu belirten Yemenici, tuzdan başka yüksek tansiyondan korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, sigaradan, alkol ve şişmanlıktan kaçınmak gerektiğini kaydetti. Yemenici, bunun yanında düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydetmek, hekimin vereceği ilaçları düzenli olarak kullanmanın hipertansiyonun vereceği zararları en aza indireceğini belirtti.
Yemenici, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda ciddi hasara yol açan hipertansiyonun nadiren verdiği belirtilerin, baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk hissi olduğunu söyledi.