Hurma ile gelen başarı
Başkentte bir iş adamı, sakkaroz içermeyen hurmadan, suyu başta olmak üzere, pekmez, lokum, dondurma, macun ve krema gibi 32 çeşit ürün üreterek dünya pazarına girdi.
Girişimci Mustafa Öztürk, sakkaroz içermeyen hurmadan, suyu başta olmak üzere ürettiği 32 çeşit ürünle dünya pazarında yer alıyor.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yıl önce Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını ve "Öyle bir ürün olsun ki tatlı olsun ama içinde sakkaroz olmasın." diyerek yola çıktıklarını anlattı.
Bu konuda bütün meyveleri araştırdıklarını dile getiren Öztürk, fazla aroması olmaması ve şeker kamışı ya da şeker pancarından elde edilen sakkaroz barındırmaması dolayısıyla hurmada karar kıldıklarını söyledi.
Öztürk, dünyada 19 ülkede hurma yetiştiğini belirterek, kendilerinin sakkaroz içermeyen ve Basra'da yetişen hurmayı seçtiklerini ifade etti.
Hurmanın kabuğunu ve çekirdeğini alıp, makinelerden geçirdikten sonra hiçbir katkı maddesi ve koruyucu olmadan suyu, marmelatı ve püresini ürettiklerini kaydeden Öztürk, "Baktık ki dünyada bunlara ihtiyaç var. Özellikle doktorlar, bilim insanları 'Şekerden kaçın' diyorlar. Biz de hurmayı hedef seçtik. 6 yıl önce hurma suyuyla başladık, şimdi hurmadan 32 çeşit ürün üretiyoruz." diye konuştu.
Hurmadan, suyunun yanı sıra pekmez, marmelat, lokum, cezerye, krema, dondurma ve cips gibi birçok ürün elde ettiklerini anlatan Öztürk, "Hurma tatlı ve içerisinde sakkaroz bulundurmayan bir meyve. Hal böyle olunca gençler, çocuklar, sakkarozdan uzak duranların tercih edeceği bir ürün. Hurma suyunu çay, kahve, süt, sütlü tatlılar şeker ve şerbetin kullanıldığı bütün alanlarda şeker yerine kullanıyoruz. Hurma püreleri, dolgu kremaları pastacılık sektöründe kullanılıyor. Yüzde yüz meyve sularında kullanılıyor. Lokum sektöründe de birçok kimse içerisinde şeker ve glikoz olduğu için lokum tüketemiyor. Biz yüzde yüz hurmadan üretilen lokumlar yapıyoruz." diye konuştu.
Baklava ve tatlılarda şekerlenme riskini ortadan kaldırıyor
Hurma suyunun çay, kahve gibi içeceklere eklendiğinde tadını ve rengini değiştirmeden tatlandırdığına dikkati çeken Öztürk, baklava ve tatlılarda kullanıldığında ise şekerlenme riskinin ortadan kalktığını ve kullanım ömrünün de uzadığını aktardı.
"Şu an için 3-4 senedir Ar- Ge çalışmalarımız devam ediyor 1-2 senedir pazarda satışa yönelik çalışıyoruz. Yıllık ortalama 800 ve bin ton civarında hurma işliyoruz. Kapasitemiz daha yüksek ama insanlara ulaştırmak gerekir. Bu yüzden bunu dünya pazarına yaymaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Öztürk, ihracata yönelik çalışmalar da yaptıklarını belirterek, "İsrail başta olmak üzere, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde ihracata başladık ama hedefimiz bütün dünyaya bu güzel ürünleri sunmaktır." dedi.
Arap ülkelerine ihracata 2018 yılı başında başlayacaklarını anlatan Öztürk, Ortadoğu ve Avrupa'ya işlenmemiş hurma ihracatlarının da bulunduğunu söyledi.
Hurma ürünleri içerisinde ise en çok ihracat talebinin "hurma suyu, hurma kreması ve hurmalı macun"a geldiğini vurgulayan Öztürk, yılbaşından sonra Ar-Ge'si tamamlanan yeni ürünlerin de piyasaya gireceğini söyledi.
Hurmanın, meyvesi, çekirdeği ve ağacından istifade edilebilen mucizevi bir ürün olduğunu dile getiren Öztürk, "Mutfaklardan şekerin çıkması ve yerine hurma suyu kullanılması" tavsiyesinde bulundu.
Hurmanın sağlık için faydalarını da anlatan Öztürk, "Hurma enerji vericidir, yorgunluğu ve stresi giderme açısından önemlidir. Biz hurmanın 7'den 70'e çocuk, genç ve yaşlıların hayatında olmasını arzuluyoruz. Ürünlerimizde katkı ve koruyucu kullanmıyoruz. Herkesin istifade etmesini bekliyoruz." diye konuştu.
AA
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.